Klik Yer!! Mekasih...

Monday, March 7, 2016

Raiisah Bakal Jadi Kakak!

Amin..penantian selama hampir 4 tahun akhirnya..Raiisah bakal dapat adik..hehehe Mesti korang terkejutkan..Aku lagi la terkejut..rasa macam tengah tido dalam mimpi..hahaha

Aku pelikkan la kan period tak datang2 sebab period aku ni memang on time tak pernah lewat..last lewat tu pon masa sebelum tahu pregnant Raiisah..Aku tengok Aishah ngan Hanis (kawan office) dorang dah period..aku tak2 datang2 jugak sebab timing period aku dengan dorang lebih kurang jer..masa tu tak syak apa2 lagi..ok tunggu lagi seminggu tapi tak datang2 period gak..perut pon rasa lain macam..

Aku ingat lagi masa lepas seminggu lebih waktu sepatutnya aku datang period, mood aku tiba2 jadi swing giler..ingat swing sebab nak period lewat apa ke kan..Isnin lepas balik kerja tu macam biasa la lepas ambik Raiisah, petang tu mandikan dia..lepas maghrib lepak2 atas katil tiba mulut aku rasa lain macam, tiba2 rasa payau (macam orang tengah tengok makan asam kecuq liur)..haah macam tu la rasanya..nak muntah pon ada..sudah mengandung ke apa aku ni..haaa tak kotttt mungkin nak period kot, tapi tak pernah seumur hidup aku nak datang period rasa loya..hahaha

Selasa malam tu pon sama, tekak rasa payau2..selama 3 hari aku rasa macam tu..pastu mood aku tiba2 jadi lemau jer nak datang office..tengah mengadap depan PC tiba2 rasa nak nangis..Afiq dok sebelah aku, takut dia perasan aku nangis, terus bla pergi bilik meeting..malu la pulak kalau Afiq perasan aku nangis..hahaha Dah kenapa aku ni tiba2 nak nangis macam perempuan saiko..takde apa problem pon hari tu tapi rasa nak jebek je, nak nak melalak jer..dah puas nangis tersedu-sedu macam dalam cerita drama semerbak tau2 dah tertido dalam bilik meeting..hahaha penat sangat menangis..nasib takde kerja urgent hari tu kalau tak naya la buat kerja tengah mood jebek macam tu..

Lepas dah jaga dari tidur pergi ke meja Hanis.. Hanis : Nok ko ok tak?? asal muka ko nampak lain macam ni.. Aku : Aku ok nok.. (sambil menjebek keluar air mata lagi) Hanis : Nok!!! kenapa ngan ko ni, asal tiba2 nangis ni..Aku : Tah la nok aku tiba2 rasa nangis je hari ni.. hahaha Haiyoo kalu ingat balik kelakar la pulak..tiba2 nangis depan Hanis dah kenapa..Lepas Hanis pujuk2 buat lawak2 sikit terus ok..mood jadi happy balik..Pas dah happy pergi ke meja Aishah.. Aishah : akakkkk, akak ok tak?? akak tengah buat apa?? Aku : takda buat apa..akak takleh dok lama2 dalam bilik akak tu pening.. pastu tenung muka Aishah terus nak nangis.. T____T Aishah : Akak napa ni?? kenapa akak nangis.. Aku : tah la Aishah..tengok muka Aishah akak nak nangis..Aishah : laaa kenapa pulak tengok muka saya nangis.. Sekali Kak Yana masuk.. Kat ok tak Kat..akak syak mesti awak prengnant ni..period pon tak datang2 lagi kan..mood pon rasa lain macma kan..a'ah tak datang lagi..nanti balik ni Kat check..ok kak nanti saya check..

Pastu borak dengan Kak Sal, tengah borak2 Kak Sal bagi makan buah anggur sebab dia tengok aku lain macam..aku cakap ngan Kak Sal tekak rasa lain macam, tadi makan limau atas meja Afiq..Kecuq liur tengok limau atas meja Afiq tu..limau masa chinese new year hari tu..hahaha elok pulak buah tu.. Ko lepas makan buah anggur Kak Sal tu terus tekak rasa lain macam..berlari-lari pegi toilet..tu dia keluar abis semua buah anggur..syak memang aku syak aku pregnant niiiii..

Ko balik tu terus cerita kat Affan..Affan sebelum tu dah syak aku pregnant sebab dia tengok mood aku lain macam..kejap kang nak marah, kejap nak melepek atas katil..Balik kerja beli pregnancy test..nak beli satu ke nak beli dua pregnancy test ni..haa beli satu dulu la..kang beli dua tak jadi bazir lak..nak beli yang murah takde pulak..semua belas2 ringgit..hahaha..tiba2 jadi kedekut pulak..Balik kerja tu semangat terus buat..Tunggu seminit sekali keluar tolak - (negatif)..Ok tak pregnant.. -____- sedih sekejap..Affan dah happy2 dah masa aku nak buat pregnancy test tu..hahaha Affan : Takper kita tunggu lagi seminggu..Kalau ada ni yeaaaa Raiisah jadi kakak..Eleh b ni belum apa2 dah berangan..hahaha Yerla sian Raiisah main sorang2, biar la dia ada adik..Amin amin.. harap2 masin la mulut Affan tu..

Besok tu masuk office semangat Hanis, Aishah, Kak Yana tanya sebab mula2 yang tau ni pon dorang jugak..aku apa2 masalah suka share dengan dorang sebab dorang ni kawan yang sentiasa berfikiran positif and suka bagi kata semangat..

Hanis : Nok macam mana??!! ada tak.. (sambil muka teruja) Aku : takde la nok negatif -____-
Hanis : Laaa yeker..ko buat bile?? Aku : aku buat test malam semalam la lepas balik kerja..
Hanis : Laaa napa buat malam..kan aku dah kata buat awal pagi, masa mula2 ko bangun tu elok buat..kencing yang pertama tu..hahaha
Aku : ooo ko ada bagitau ek.. Hanis : Ada laaa...mesti ko lupa ni..
Aku : a'ah lupa giler..hahaha Hanis : takper nok tunggu lagi seminggu..

Aku pon bersemangat la tunggu lagi seminggu..lepas seminggu macam tu, aku pegi Nu Sentral time lunch dengan Hanis..Kitaorang nak cari barang masa tu..sekali aku terpandang Guardian..nok jom singgah Guardian dulu nak beli pregnancy test, takut kang lupa pulak..So ambik satu pregnancy test yang murah dalam 5hengget dan satu lagi mahal sikit dalam belas2 ringgit..

Petang tu lepas sembahyang Asar terus Hanis excited gile suruh aku buat pregnancy test..hahaa Nok buat test tu sekarang la..aku tak sabar ni nak tau result dia..ko pakai yang 5 ringgit tu..kalau takde, tak jadi ke apa takper murah 5 ringgit..yang mahal tu ko buat esok pagi..hahaha Giler Hanis racun aku suruh check kat office..dia pulak yang terlebih excited..hahaha

Keluar2 toilet terus muka banyakkkk senyum..Hanis : Ada ke nok.. Aku : ada ada ada..weeee!! Alhamdulillah..terus Hanis peluk aku..hahaha Hanis adalah orang pertama yang tahu..BFF sangat ni..

Balik kerja tu terus tunjuk kat Affan..Affan gembira giler..muka terkejut, teruja abis.. Affan : OMG!! huny pregnant..Aku : jangan nak OMG OMG sangat b..cakap Alhamdulillah.. Affan : Alhamdulillah..behehehe Aku : eee gedik.. Affan : Akhirnya huny pregnant!!! Raiisah dapat adik!! yeaaaa!!! meh b nak peluk sikit..Sambil peluk erat badan aku yang bambam ni.. Affan : Ya Allah ko jangan la bagi bini aku ni gemuk, jangan bagi dia badan naik.. perut ngan tetek naik takper..hahaha Aku : hoii jahat doa macam ni untuk huny.. Affan : hahaha tak la b main2 je..yang penting baby dalam perut ni sihat dan cukup sifat..b bersyukur sangat huny pregnant..B tau ada rezeki untuk dia.. Affan cakap macam tu terus keluar air mata..


Alhamdulillah dua2 ujian ni positif..tak sabar nak check kat klinik..nak check kat klinik mana ek?? tu pening gak nak pilih klinik mana nak buat checkup..buat kat hospital PMC jer la..senang sebab Raiisah pon beranak kat situ..

Patut la hari tu badan aku lemau sakit sengal2, especially kat perut..ingat salah makan ke apa kan tiba2 sakit kat bahagian rahim, nak jalan pon bongkok2..doktor check rahim aku ok semua, cuma kat usus tu ada bengkak sikit maybe salah makan..Doktor Koo bagi ubat angin..malam tu terus pegi Kajang berurut dengan ada sorang kakak..kakak tu, mak mertua aku yang kenalkan sebab dia urut memang best..elok pulak dia urut2 rahim aku bagi naikkan rahim aku, tekan2 kat perut bagai..rupa simpton2 pregnant rupanya..hahaha..terima kasih mana yang doakan Raiisah akan jadi kakak tu..hehe.. ^_^

piece : kathyjem

31 comments:

Lea Ismail said...

Tahniah kathy. jaga diri bebaik ye

kathy jem said...

Lea Ismail : terima kasih kak.. =)

Siti Shuhadah said...

tahniah kathy... ��

Jan@Afzan said...

yeahhh..tahniah manje Kathy...yeah mek ecah nak dapat adik... Sure Yana pun seronok kan, berjangkit lak kat Kathy.. Jaga diri bebaik ek.. Moga sihat dan selamat kedua2 nya hingga bersalin. Amin

Atiqah Adnan said...

alhamdulillah.. yey!! x sbr nk tgok perut besar.. hehe kemain ko doa affan.. hehe take care ye

kathy jem said...

Siti Shuhadah : thank you Shu.. ^_^

kathy jem said...

Jan@Afzan : tq manjer..ni memang menjangkit ngan Yana ni..hahaha hari2 doa supaya mengandung macam Yana jugak..hehe

kathy jem said...

Atiqah Adnan : kan sakit hati je dengar doa macam tu..hahaha terima kasih awak.. =)

PeRdU cINta said...

syukur...PC tumpang gembira*sambil baca entri ni sambil lap air mata happy*...hadiah birthday raiisah yang ke-4 next year amin..jaga diri..jaga kesihatan..dokan untuk PC juga..*eh nyelit pulak*

Buddy Bard said...

Kak Kathy TAHNIAH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mama tisya said...

Tahniah

Jueliza Jamani said...

tahniah kak.. kita pun sama.. welcome to the club..

cik fadh said...

lame jd silent reader akk..tp kali ni nk komen tahniahhhh ! happy tuk akk..raaisahh yg gebu tu nk jd kakak dah..bestnye!

Mimy Hamid said...

tahniah syg

kita nak amik aura gak ...amin semoga selamat till bersalin ye

Zaza Abdul Latif said...

Congrats kahty..
Finally Raiisah dapat adik.. Alhamdulillah
Take care tau.. jangan sedih2 sangat lagi dah hihi

norziana simoh said...

tahniah khaty

nisa nass said...

Sy pun sebak,smpai keluar air mata.kau dah kenapa??org pregnant kau yg sebak.haha..
Tahniah kathy..:)

Syuhairah Anuar said...

alhamdulillah.... kak Kathy blh jadi penaik smgt sy. sy ni anak baru 2thn plan2 utk 2nd baby still takde. rezeki kalau Allah nak bagi.. dia akan bagikan masa yg ditentukanNya... bestnye... congrats. n take care kak

zazahashim said...

TAHNIAH KHATY..TAKE CARE

Farida Badaruddin said...

Jemput join segmen sy..

http://faridaredbellas.blogspot.my/2016/03/blogwalking-segment-by-redbellas.html?m=1

Chekgu Azrine said...

Tahniah Kat...bestnya..i yg teruja tau...wahhh..raiisah nk jd kakak...

sya mimie said...

Take care sis.. :)

DYatie ABakar said...

Congrats sis! Alhamdulillah. Take care ya!

YieN said...

Alhamdulillah..! Wahhh, tahniah dear :)

jannah sabri said...

Congratulations Kathy Jem! Hahaha...kelakar lar your hubs..."perut ngan tetek ajer naik takper"...

Riena Razak said...

Waaaaa, terujanyeee. tahniah kak, ank comei branak bnyak2 pun sanggup tau. semoga diberi kesihatan yang baik smpai baby lahir nnt.

naaisyah S said...

Alhamdulillah... Tahniah Kak Kathy! Jaga kesihatan ye :)

LZ - The Blog Owner said...

Alhamdulillah, tahniah Kat..
Jaga diri..

sharifah diyana syed bohori said...

tahniah kak katy! take care :)

Ilyana AS said...

tahniah kathy ...happy for u..take care #silentreader

QasehnyaRania said...

alhamdulillah
lama tak singgah sini
singgah singgah ade berita gembira plak..
jaga diri ye mama cha.. :)
doakan umi rania dpt adik utk rania plak ye.. aamiin