Klik Yer!! Mekasih...

Monday, March 21, 2016

Rasa mual dan payau2 tapi selera makan makin menjadi-jadi

Halo semua..hari ni nak bebel pasal weekend hari tu..al maklum sejak berbadan dua ni mood memasak makin menjadi-jadi tapi weekend je la kita masak hari biasa kerja tak sempat..hihi..ok bab makan aku ok takde masalah..bau orang memasak 10 batu pon aku boleh hidu (hurmmm dappp bau makanan) kembang kembis kembang kembis bau makanan.

Ye hidung aku ni bab makan laju je hidu..bab bau2 busuk pon laju gak hidung ni menghidu..pergi balik kerja, bila masuk lif paling tak aku suka..dalam lif bau hapak gilerrr..sebelum ni naik lif ok jer..tah la hidung orang pregnant ni memang sensitif nauu..kat rumah pon macam tu..aku takleh bau sikit yang bau masham2 pelik2 dalam rumah memang tangan ni laju nak menyepray pewangi rumah..tapi bau masak2 kat dapur, bau minyak semua tu ok pulak..hurmm pelikkan..selalu orang awal mengandung alah bau2 dapur ni..kes aku terbalik pulak..

Hurmm kes lebih kurang macam mengandungkan Raiisah jer simptom2 aku ni..paling tak boleh bla skang ni aku tak leh langsung bau badan Affan.. dulu masa baru2 mengandungkan Raiisah sampai aku bergaduh2 ngan dia suruh tido luar..now tak nak la buat macam kan tu sian kat Affan..hari tu nak cakap ngan dia tak leh bau badan dia pon tak sampai hati..cakap jugak la kan sebab malam2 bile terjaga 2 3 pagi, toleh jer muka tu dia air cond Affan Sendirian Berhad dah tala kat muka aku..dengan fenomena el nino ko ghaser?? hahahah hidung ni dok menahan jer.. padahal sebelum ni elok je tido sebelah tiak dia yang masham2 wangi tu..kekeke Yang dah kawin tu faham2 je la bile bau badan suami sendiri macam mana kan..bau tu la yang ko rasa paling wangi di dunia..hihihi bile Affan tau pasal aku takleh bau badan dia, terus lari2 manjer keluar bilik merajuk tak nak cakap ngan aku..atototo merajuk la pulak.. tapi merajuk 10 saat jer la pastu cakap macam biasa..kalo merajuk lama2 tak kuasa nak pujuk2 dah besor tua bangke..hahaha


Ni semangat lauk aku masak weekend hari tu..ikan bakar tu je yang Affan beli kebetulan Affan keluar rumah cari barang ke apa tah aku pon dah lupa, tu yang dia singgah beli ikan bakar kat area tempat kerja lama dia..

Pasal makan ni teringat pulak channel 727 astro (Food Network Asia)..aku memang kemaruk tengok channel 727 tu..Affan sampai tak bagi aku tengok channel tu sebab dalam kepala otak asyik ingat makanan jer..bila aku pasang je channel 727 Affan mesti bebel2 suruh tukar channel..Dah jangan tengok channel ni, bahaya!! awak asyik ingat makan jer..karang, jom b kita makan waffle strawberry yang ada cream ngan blueberry tu, b huny teringin nak makan yang niii, b nak makan yang tuuuu..hahaha pengsan Affan dengar asyik 24 jam ingat makan jer..

Walaupon selera makan makin menjadi2 tapi tekak ni asyik la rasa payau & pahit2..paling kuat rasa payau waktu malam..ya ampunnn dia punya rasa payau tu macam rasa ubat panadol atas lidah pahit2..hah macam tu la rasa dia..sedap tak?? memang tak la kan..harap2 masuk second trimester hilang la rasa mual2 payau tu..huhu tak sanggup nak hadapi rasa payau ni setiap malam..bila malam rasa semua tak kena..baring rasa tak kena tidu rasa tak kena, tengok tv rasa tak kena..uwwaaaa tak bestttt...orang kata rasa payau2 makan buah ker apa kan..ermm tak jalan pon..makan la apa pon, buat la tips macam mana pon tetap rasa mual2 payau tu.. sob sob..tapi Alhamdulillah payau2 pon selera makan aku ok lalu jer makan..takde masalah pon..hehe syukur sangat.. =)

Sabtu malam dah pesan kat Affan awal2..sok pagi nak breakfast kat mamak nak makan roti puri ngan tosei rawa..nak roti puri paling sedap makan kat NZ curry house tapi bercinta pulak nak pergi sana bapak jauh..tol je silap2 pergi balik kat 10 hengget..huh takyah baik makan kat area rumah jer, pon sedap gak..mesti ada tanya dua2 tu ker aku makan ?? ye dua2 tu kita makan..Affan sampai jeling2 manja tengok aku makan roti puri ngan tosei rawa ni.. dia kata nasib aku pregnant kalau takkkkkkk memang aku tak makan banyak macam ni pon..bahahaha Sebelum pregnant aku makan tosei rawa seketui tu pon dah kenyang sampai ke tengahari..

Tengahari tu gigih masak spaghetti aglio olio..tengok member kat IG masak spaghetti aglio olio terus tekak teringin-ringin..affan lak semangat nak makan spaghetti carbonara yang aku lak nak spaghetti aglio olio..hahaha terpaksa la akur bini dia yang mengandung ini kennn..hehehe

Tu jer nak cerita hari weekend kita yang biasa2 tu..hehe

piece : kathyjem

8 comments:

Jueliza Jamani said...

alaa kita tak lalu makan ikan ni segala mala ikan udang ketam sotong tak lalu.. duk hari2 hadap ayam daging naik cemuih dah ni

Chekgu Azrine said...

Actually seronok tau ada selera makan bila preggy kan..mcm akk ms mengandung aish xd selera lgsg..nk makan ns lg xsuka..huhu..trk btul

kathy jem said...

Jueliza Jamani : best la dpt mkan daging..kita lak tak leh tngk daging, dengar daging pon tekak dh kembang2..hehe

kathy jem said...

Chekgu Azrine : tu la syukur sngt ada selera masa mengandung ni..cuma sensitif bab2 bau ni, takleh bau busuk sikit..huhu

sharifah diyana syed bohori said...

tergelak kuat bila baca aircond sdn bhd tu kkikihhh..

masa mengandung dulu suka bau suami seduttt je bau dia haha dia naik rimas..

take care kak!enjoy ur pregnancy journey :D

Aisyah said...

uih..akak alami menda yg sama..tp akak kategorikan ianye pedih hati...akak siap kemam gula2 dlm mulut masa nak tidor..abis gigi belobang...sbb kalo tejaga rase payau itu sgt xbestt...

Mommy Cici said...

Hi Kak Kathy. bagus selera makan akak ada. macam I masa peknen second baby la. almost everyday Food Panda je ahhaha. makan muntah pastu makan lagi. pepagi terbayang ikan siakap. tgk muka semua org dalam opis dh mcm ikan dh hahaha. balik keje terus pegi Rosdet. yummy. tapi baby no 3 ni dahsyat. tgk nasi pun nak muntah. makan roti je :(

zeera lily said...

tengok entry kali ni memang selera betull.. adoii... somaga mak baby n baby sihat2 selalu...