Klik Yer!! Mekasih...

Tuesday, August 23, 2016

Finally merasa juga air gula yang paling ditakuti para ibu-ibu mengandung

Hi semua..pagi tadi ada check air gula dalam darah..akhirnya Kak Tijah terkena jugak..hahaha Masa mengandungkan Raiisah dulo-dulo doa hari2 mintak jauh minum air gula ni last2 terkena jugak..merasa la ko Kathy oiii..

Faktor umur kot kena ambik air gula ni..dulu masa mengandungkan Raiisah umur aku 28 tahun..kalau tak silap ibu2 yang mengandung umur 30 tahun ke atas sekarang ni wajib ambik air gula..ermmm yeker??! aku hari tu check kat PMC doktor kat sana langsung takde mention pasal kena minum air gula ni..Check kat An-Nur kena pulak..Last week check up dengan doktor Khamsiah , doktor ada tanya background family ada kencing manis or darah tinggi..maybe sebab tu la kot kena check air gula..

Awal pagi dah terjegat depan An-Nur..konon takut orng ramai..sekali dah sampai aku dengan ada sorang kakak tu je dalam hospital..tengok jam, memang awal betul aku sampai..kol 7 lebih dah sampai depan pintu..semangat nak minum air gula la katakan..hahaha Tak la takut orang ramai je, tu yang datang awal2..An-Nur ni kan memang ramai orang..datang kol 11 kol 12 silap2 petang baru dapat jumpe doktor..lagi pon aku kena masuk office sebelum kol 10.30 pagi kalau tak dah kira EL half day..nak mintak MC tak boleh kena jumpa doktor baru dapat MC..tu pon kena tengok kalau demam sakit teruk ke baru doktor bagi..macam susah je nak dapat MC kat sini..huhuhu

Mati2 ingat datang hari ni minum air gula je sekali nurse bagitau kena check darah..OMG!!! kena cucuk2 la pulak..awat hari tu check up nurse tak bagitau kena ambik darah sekali..uwaaa mesti lambat sampai office.. T_T sebelum minum air gula kena ambik darah..pastu 2 jam tak leh makan or minum..pastu kl 10.15 kena ambik lagi darah..makanya 2 kali darah kena ambik..berjinggut menunggu..

Tadaaaa ni la air gula yang bertahun-tahun akak takut nak minum tu..hahaha..lepas minum eh ehhhh sedap pulak rasa dia..ada rasa sejuk2 sikit..laju je aku minum..sampai nak cakap dengan nurse, "Nurse nak sebotol lagi boleh"..amboii over..bagi yang pure original air gula tu ko rasa nak lagi sebotol..hahaha

Mati2 ingat air gula ni rasa macam pati oren sunquick tu..bukan okey jauh sangat fikirnya..tapi tu la tak leh bayangkan kalau kat gomen kena minum air gula pure ori tu..aku rasa kalau minum lagu tu mau muka bertukar bapak ko kuning..hehe..An-Nur bagitau sebelum tu memang dorang bagi air gula yang pure tu, ramai yang muntah..so dorang bagi sedikit flavour oren..so ramai la ibu-ibu mengandung minum dengan gembira girang..tapi ada setengah pihak hospital bagi flavour anggur..uih tu lagi meriah kalau dapat minum..

Tapi sebelum minum air gula ni nurse dah pesan malam sebelum datang hospital , pukul 12 tgh malam dah kena start puasa..

Settle minum air air gula & ambik darah laju2 masuk kereta makan biskut..hoiii lapar..hahaha ibu mengandung mana boleh pagi2 tak makan marah baby dalam perut..biskut ni memang bawak dari rumah dengan air kosong..lega perut dapat makan biskut dua keping..pastu berdesup pergi office..next week kena datang check up and tahu keputusan ujian darah..huhu nerves..harap2 ujian darah & air gula dalam badan semuanya ok..In Sha Allah..

piece : kathyjem

25 comments:

Izzati Asyraf said...

semoga dipermudahkan kathy..saya dulu air gula rasa blackcurrent..so tak hazab sangat nak menelan..tp tetap nak muntah lepas habis telan tu..hihi..

Jueliza Jamani said...

Swasta depa kata sedap. Gomen siap la.. akak tahu jue kena buat bsp 4x Allah stress.. penat nak ulang g klinik dgn perut mcm ni.. pehtu balik nak urus anak g sekolah.. pehtu hntr ank sekolah pulak. Mau terberanak jue. Bikin stress!!!!

kathy jem said...

Izzati Asyraf : wow perisa blackcurrent tu..lagi sedap..hehehe mekasih doakan kathy.. ^_^

kathy jem said...

Jueliza Jamani : hiut biar betul Jue kena bancuh sendiri..akak dengar pon dah stress..ingat dorang sediakn semua kita just minum jer..rupanya kena bancuh sendiri..

aisha said...

hahaha kan.. best kan air gula dia.. nak nak perasa purple.. eh perasa anggur.. pulak tu dia bagi yang sejuk nya.. laju je masuk tekak.. nampak naw memang kuat manis.. dia amik dua darah dua kali je? tak aci.. time kita dulu 3 kali.. mula2 masa datang, pastu minum air gula.. pastu amik darah, pastu tunggu lagi, takleh makan apa.. amik darah lagi sejam kendian.. sobs sobs..

shiela said...

last pregnancy kita kene minum air gula ni 2 kali..mmg nak termuntah sebab kat klinik gomen, die larutkan sebungkus gula dalam air suam2..then minum..ngan bau gelas plastik tu lagi..minum laju2 jangan tarik napas..haha..

Syuhairah Anuar said...

Kalau kat kk putrajaya sedappp. Rs mcm minum air ribena je

aishah mustafa said...

sy checkup gomen, tgk tmpt jugak ada yg dpt pure ada yg dpt perisa oren..dua2 pernah rasa..tp perisa oren sedap, x loya pon minum..dapat yg pure terkulat2 nak abiskan..kembang tekak.. result darah plak kalau detect kencing manis petang tu diorang dh call.. kalau xde call dlm seminggu maknanye result okey..

Nurul Fitri said...

1st pregent kite mnum pure air gula kat klinik gomen. Mmg nk muntah tp thn je la,klau muntah nnt kena repeat mnggu dpn lak. Kite ade kencing mnis mse pregy,so mmg doc suh diet je la.. Semoga kak kat sihat selalu.. :) -wun-

LZ - The Blog Owner said...

Semoga pregnancy Kathy kali ni dipermudahkan.. :-)

wani ezryl * said...

betul tu, kathy.. dulu syarat minum air gula ni (kalau ibu tu xde kes kencing manis), atas 35 tahun baru kena minum. now diorang turunkan ke umur 30 tahun.. yang 30 tahun ke atas, even tak de masalah kencing manis pun kena minum jugak.

sm mcm izzati kat atas, sy dapat perisa blackcurrent kt KK putrajaya. mcm minum pati ribena. lepas minum tu dudukkkkk je diam2 sebab kalau gerak rasa nak muntah. kalau muntah, hari tu cancel, kena datang ulang minum air gula lagi minggu depannya. tak nakkkk hahaha

sipeQa said...

Kak kathy...sy silent reader akk
Nak cek kncing manis memang kne amik darah kak, klau tak kat celah mane plak die nak tahu keputusan..
Sy dlu cekap di klinik gomen, ok je air gula nya..mmg air gula pure tu..x tahu laa klu org lain camner..alhamdulillah sy ok x muntah..tips nye kne mnum satu nafas je, jgn benti2..hehe ;-)

kathy jem said...

aisha : ohh awak tiga kali kena ambik darah..banyaknyaaa..jenuh lerr menunggu..kita yg dua kali ambik ni pon dah terseksa menunggu..hehehe


kathy jem said...

shiela said : ok tu dpt bertahan..kalau kathy rasanya dh muntah dah kot..hehehe

kathy jem said...

Syuhairah Anuar said : Ooo KK Putrajaya bagi perasa ribena ek..sedap tu..mesti laju je minum kan..

kathy jem said...

aishah mustafa said : ooyeker..Alhamdulillah rselut gula dlm badan awak okey.. ^_^

kathy jem said...

Nurul Fitri said : amin...terima kasih doakan Kathy dan baby.. ^_^

-

kathy jem said...

LZ - The Blog Owner: amin..terima kasih doakan kita dan baby.. =)

kathy jem said...

wani ezryl : ooo sebelum ni umur 35 tahun yg kena..maybe ibu2 muda sekarang ni bnyk yg kena kencing manis kot masa mengandung sebab tu dorang buat syarat baru..hehehe


kathy jem said...

sipeQa said : tula akak pon tak terfikir..yerla kalau tak celah mana pulak dorang nak check ari gula dalam badan kan..mesti la kena ambik darah..hehehe


Hernee Nazir said...

gomen tak merasa la air gula berwarna gini.. haru.. segelas pure air gula.. uwekkkkk..

pipie azati aziz said...

pipie mengandungkan sulung pon tak kena , mengandung no dua kena pulak minum air gula sebab berat naik mendadak . ermm tetibe sangkut GDM :( , padahal umur baru 25tahun .. tpi dekat KK umur 25tahun mmg di galakan minum air gula ... ni oky lagi wane macam oren-oren . kite air gula pior tu haaa .. erkk nak muntah ingatkan balik ... lepas bersalin pon kene minum lagi ...

Mommy Cici said...

uih bagusnya ada flavor. haah kat gomen punya terus betul rasanya. T_T merasa la jugak masa checkup anak first. tapi anak second dengan third checkup private tak kena pulak walaupun berat naik mendadak -,-

AYU Norfaizi said...

kat KK putrajaya siap bleh pilih lagi..
nak blackcurrent ke..nak orange..tp kne bancuh sendri...huhu..sedap!

nisa nass said...

Nasib kathy mkn biskut je sblum ambik darah yg 2jam slps minum air gula tu.kwn sy mkn sneakers lpas mnum air gula smentara nk tggu 2j ambik darah tu.faham2 je la sneakers manis yakmat kan.lpas tu ambik darah mmg detact la kencing manis.dia xda kncing manis pun b4 ni.kena mnun air gula next visit pulak lpas tu utk cnfirm.sy mmg doc pesan lpas minum air gula,jgn mkn mnis2 lg,mcm hacks ke air kosong ke xpela utk hilangkan payau tu.