Klik Yer!! Mekasih...

Wednesday, September 19, 2012

Keperluan Baby & Mummy Untuk Di Bawa Ke Hospital..

Deborrr!!! Mau tak debor tinggal 2 minggu lagi nak beranak oiii.. Ari tu doktor jangka aku akan bersalin 29/9.. Pastu checkup bulan puasa ari tu doktor kata 24/9.. Pas raya datang checkup lagi doktor kata 7/10 pulak.. So hujung bulan 9 ni dan awal bulan 10 ni aku kena get ready jer..

Persiapan baby dan mummy semua sudah ku buat.. Lega semua sudah settel kalo ada pon tinggal 1 2 barang jer.. Tu pon dah ada cuma nak tokok tambah jer..

 Tengok beg baby ni leh buat pitam nerves semua ada.. Dah siap apa yang perlu nak bawak ngi hospital.. Kang sakit beranak malam terus capai 2 beg ni.. Senang stanby awal nanti last minute takde kelam kabut.. Aku tak stanby 2 beg ni dalam kereta, stanby kat rumah jer.. Orang kata kena stanby 2 beg satu kat rumah satu kat kereta.. Isshh malas la satu beg sudah.. hehe

Beg yang besar tu khas untuk baju tuala pampers semua tu.. Yang kecik sikit tu barang keperluan mandi minyak semua tu.. ;)

Ni semua keprluan yang wajib di bawa ke hospital..

Keperluan untuk baby :
  • tuala mandi
  • tuala muka
  • peralatan mandi
  • baby wipes
  • pampers untuk newborn
  • minyak yu yee/minyak telon
  • baju untuk newborn - paling byk pun 4 helai lengan panjang dan pendek
  • romper - 2 helai
  • sarung tangan & sarung kaki 
  • topi
  • napkin - digunakan tuk bedung baby atau alas baby
  • barut 5 helai
  • cotton buds
  • cotton wool
  • selimut


Beg mummy 1 jer.. Takyah banyak2 baju.. Bawak sehelai 2 helai cukup..  
Keperluan Mummy untuk di bawa ke hospital :
  • Kad nikah
  • i/c ibu & ayah
  • duit
  • stokin
  • baju t-shirt
  • baju sejuk (sweater)
  • kain batik - 2 helai - sgt penting, bawa lebih pun ok tp jgn byk sgt
  • selipar
  • maternity pad - 1 pek
  • nursing bra
  • breast pad
  • seluar dalama/seluar pakai buang
  • tuala mandi
  • tuala muka
  • baju dalam khas untuk menyusu
  • sikat
  • peralatan mandi
  • berus gigi & ubat gigi
  • minyak zaitun
  • air zam-zam
  • minyak yu yee
  • air mineral/air selusuh/air zam-zam
  • minuman dan susu
  • makanan - roti biskut
  • plastik bag - senang tuk isi barang yang nak dibuang dan yg perlu bawa balik
  • kamera - bleh amik gambar baby
  • kertas alas katil - standby sbb ada juga spital yg tak bg lebih, kena sedia sendiri - tuk elak kebocoran darah nifas kena katil
  • botol susu baby yg kecil - untuk standby..
piece : kathyjem

18 comments:

Chekgu Azrine said...

lengkapnya sis...jgn risau sgt..klu bersalin swasta..hri nk kua tu bru dia mntk bju bb..n kita pkai bju kita..minyak sgla tu sis..xpyh bwk kot..hehe..itu pengalaman akk bersalin swastala..sekadar perkongsian..

:: Sarah Zainuddin :: said...

Cantiknye beg untuk mummy tu! :)

adarnadzmie said...

sama la kiter dik... akak due 5/10 katanya... tp risau terawal jer...hehe..

semoga selamat semuanya...aminnn

Admin Dienaz said...

kathy nak bersalin kat mana nanti

Mooniqueen said...

Tak sabar nk tunggu ur newborn.... Mesti cute mcm mummy dia...

nadia_fendy said...

wah!!! pinkyy!!.. kite pn da standby.. semoga dipermudahkan ya kathy.. :)

kathy jem said...

Admin Dienaz : kathy bersalin kat Putra Medical Centre Sg. Buloh..

fiszah_pjo said...

hehe..bayk da tu.kira lengkap dah..
pzah dulu msa prepare brg anak nk g spital cm ni lah,suma pun bawak..hehe.sekali sikit je guna.

hehe..baju sepasang /2 psg da cukup utk bby.if case normal kejap je stay kt spital.if operate lame sikit.so kira ckup sgt brg yg sis bawak tu

dlu saya berslin kul 4 ptg(kamis) jumaat tengahari da kuar..mandian bbytak guna lgsung.since bby sgt kecik lg :)..jgn lupa bwak extra makanan ye..lepas bersalin lapar amat!

meera said...

rasanyer tuk baby kita bawa baju satu set n kain bdung satu ckup kot.. pampers smua pkai hospital pnya jek.. time nk balik je pkai baju kita.. telon2 n minyak smua pun balik umah baru guna.. patutnyer barang tuk mummy yg patut lbih. i dulu pads pun spital pnya.

Zanira Noh said...

Terlebih banyak kot. Kalau kat swasta, semua dorang setelkan. Baju baby guna time nak keluar je. Aku pad semua mintak nurse je, hahaha...

N.Aima K said...

jngn lupa charger hp!!!

IxoR@ said...

Terlebih lengkap...

Klu bersalin kt spital swasta, semua brg tu tak guna pun kecuali baju baby dan selimut masa nak keluar. Yg lenlain jgn risau, spital provide. Pads utk mama pun spital provide termasuk la ubat gigi, sabun, bedak.... hehehe...

Yup! changer hp sangat penting! hehehe....

Makanan pun... silap2 tak sempat lapar dah time makan lagi.. or klu da sakit nk beranak kan, makan pun tak selera...

:)

syah9997 said...

mak aii ..byk nye bwk ..kalu bersalin swasta xyah lah bwk semua2 tu .. nanti dioarg bg .. i pun nak bersalin lebih kurang kathy gak .. cuma bwk 1 beg je .. tshirt n kain batik, baju sejuk, disposal panties baju baby sehelai dah sebab nak balik br dia mtk baju baby ..dlm wad baby pakai bj spital .. heheh

achayahya said...

kathy.. eyhh.. uolls bersalin kat PMC? tmpt i bersalin dulu.. dr zarul n dr ratna.. slmt bersalin kathy.. btw, gara2 follow blog uolls, terus iolls buat blogg.. feel free to visit my blog yg baru ari ni create... hehehe

eLLy said...

Comel beg pink itu .. i Like

Semoga dipermudahkan.. Pushhh Pushhhh :p

Mimy Hamid said...

Sgt lengkap...takpe biar lebih jgn kurang...klu normal sekejap dah leh balik..czer yg lama berhari hari...jgn lupa bawa roti, air kotak milo...lapar tak hengt lepas bersalin

Miss Moon said...

tak pa katty ...

biar lebih bawak jangan kurang bawak ...apa apa senang kan .......

insyaallah semer akan selamat .......

akak dulu beranak dia org selalu suh bawak baby oil botol besar sebab nak cuci baby

Wawa Tasliman said...

complete set.. nati boleh share checklist.. :)