Klik Yer!! Mekasih...

Thursday, September 27, 2012

Malam Semalam Checkup Sudah Masuk 38 Minggu..

Halo-haloo... Semalam aku ngi checkup.. Udah masuk 38 minggu ya kandungan ku ini.. Ingat 37 minggu lebih lagik.. Maksudnye aku salah kira la ni.. hahaha Boley salah kira.. Alaaa beza seminggu jer pon.. ;P Tapi dah tau ni masanye kena ready jer..

Semalam checkup malam, selalu checkup ari ahad pagi.. Maybe sebab dah nak bersalin checkup nyer ari lain pulak..

Masuk jer bilik Doktor Zarul terus nerves.. Mau taknye nk tau result dari doktor.. Ok doktor kata ada 3 benda yang dia akan lakukan.. First check tekanan darah.. Masa check die kata ok aku nye tekanan darah.. Pastu die suruh aku baring nak check bawah dah bukak brape.. Gulpp! Terus telan air liur dengar doktor kata nak check bawah.. *dalam hati.. Alaaaa maluuu + sakit.. Rase nak keluar dari bilik tu.. hahaha eceh malu konon takyah nak malu sok beranak die tengok jugak ko nye bawah tu.. hahaha

Okey masa baring tu doktor suruh tarik nafas.. Then slow2 doktor masukkan jari die dalam aku yer tuttt.. hahaha Masa die tengah seluk tu takde la rase sakit sangat.. Aku dah cuak2 orang kata kalo doktor seluk dalam tu mesti akan rase sakit.. Doktor kata dah bukak 2 3 cm tapi still keras lagi die punyer bahagaian pembukaan tu..

Doktor kata kalo awak rase sakit2, baby tak banyak bergerak, ada tumpah darah, air ketuban pecah terus datang hospital.. Dan aku pon anguk2 la kan.. Doktor tanya awak nak mc tak.. Dan aku terus cakap tak nak.. Haiihh giler baik aku tak nak MC.. hahaha Bukan apa kalo MC tentu2 aku dok umah makan tido makan tido.. Orang kata kalo nak dekat2 beranak ni elok berjalan.. Dan aku fikir baik aku datang ofis at least leh gerak sana sini..

Dan doktor suruh aku kurang berjalan.. Haa kat sini aku dah confius.. Siap tanya balik kat doktor..

Aku : Doktor bukan kalo nak dekat beranak ni kite kena rajin berjalan ker, orang kata lagi senang nak beranak..
Doktor : Tak la kite kena kurang berjalan ni smue tak baik untuk kandungan.. Ni semua orang tua nyer pemikiran..

Lol dah macam tu pulak.. Hurmm ikut jer la kan dah doktor kata macam tu.. Tapi aku ni bukan jenis suke duduk jer memanjang mesti ada benda nak buat ke sana ke sini.. Jenis tak reti dok diam.. Jalan pon nak laju2.. haha

Pas doktor dah check bahagian perut dan bahagian bawah terus check ctg baby.. Nak tengok pergerakkan dan jantung baby.. Doktor kata smue ok.. Next week ari rabu datang checkup lagi.. Tapi doktor suruh stanby kalo ada rase lain macam terus datang hospital..

Ari ni aku datang ofis rase ceria abis.. Ni pon kakak2 kat ofis dah membebel2.. Kathy kenapa datang ofis kalo dah tau bawah dah bukak 2 3 cm.. Takper saya masih larat lagi.. Lagi pon macam boring dok rumah.. Rase lain macam nanti saya terus ngi hospital.. hehehe

Yang penting aku nye berat 67 kg.. Terkejut mak.. Ari tu last timbang 70 kg.. Pelik takkan turun 3 kg lak patutnye bertambah berat badan ni.. Nasib doktor takde cakap apa2 pasal berat aku ni risau gak.. Maksudnye semua ok la tu..

Muke bujur sirih lagi katanya.. hahaha Ramai cakap muke aku tak nampak kembang sangat.. Yeker tak kembang aku rase bahagian hidung tu kembang jer aku tengok.. Tapi bahagian atas tak nampak sangat kot ce tengok bahagian bawah.. hahaha Lari abis.. ;P

piece : kathyjem

12 comments:

Puteri Satu said...

klu tengok muka... tak tahu je kathy pregnant ke tak... confirm kata tak peknen.. sebab elok benor bujurnyer tu..hik hik..tirus jek...

MAZLIZA ABD RAZAK said...

puteri satu : ya la , saya dulu kembang setalam . padahal berat sebelum peknen 42kg jer...hehe..

Siti Shuhadah said...

take care kathy..semoga dipermudahkan yer..x sabar nak tgk baby kathy..:)

Fiza said...

ha'ah muka khaty tak kembang pun...saya ms pregnant dulu semua kembang semangkuk kecuali perot...sbb perot saya ms pregnant kecik...

Chekgu Azrine said...

muka tak kembang sangat la sis.. ok je..akak tgok oun nampak kurus dari b4..

Tengku Fauziana said...

38w - 67kg ok la kot..
sy dulu 40w 4d - 74kg...peerrgghh
jenuh nk diet tau..huhuh

♥ MRS NON ♥ said...

a'ah la kak...muka xde naik kembang langsung...okey je tirussss...lawa mcm selalu...kalo akak amik gambar muka sahaja...confirm org xcayo akak preggy...

btw..semoga selamat smeuanya dan dipermudahkan segalanya yer kak...!! xsabar nak tgk baby comel...tentu mcm akak...sgt sgt sgt comel!!~

Wawa Tasliman said...

tak kembang.. still cun.. :)

::EIDA:: said...

Hari tu, ala.. tak ingt hari ape... ida nampak Katty kat Tesco Kajang.. Nak tegur, malu.. tengok aje.... =)

genuine1224 said...

org kata klau berat turun or xnaik, tu tanda dah dekat nak bersalin.. be ready ye.. bnyk2 baca surah yassin, insyallah sakit bersalin tu xlama..moga dpermudahkan..

a LoT oF LuV said...

salam ziarah.. semoga dipermudahkan segala urusan semasa bersalin nanti.. AMIN..

luvelymummy said...

Salam, mase u pg cekup ngan doc zarul, ai mcm prasan u kt klinik tu, tapiiiii ai shy2 mieouwww lah tegur.. Heee.. Anyway..semoga di permudahkan segala urusan.. Insyallah..

Pssstt...
Doc zarul tu enchemkan..??! Heeee..