Klik Yer!! Mekasih...

Thursday, April 17, 2014

Perkembangan Raiisah

Salam semua..

Dah lama aku tak cerita pasal Raiisah kat sini kan.. Dulu masa dia baru lahir hari-hari aku update pasal die.. Baru dapat die excited la sikit nak update perkembangan die now dah besar tak payah la..hahaha Bukan apa nanti selalu sangat update naik menyampah lak orang tengok.. Helehhh macam ko sorang jer ada anakkan..hahaha Sebab tu aku dah jarang update sangat pasal Raiisah kat dalam blog.. Kalo instagram takper..bahahaha

Sekarang ni Raiisah dah masuk 1 tahun 6 bulan.. kejap kan.. =D

Biaserla die skang ni makin besar makin panjang akal.. Kecik-kecik dulu kemain diam sape jumpe die mesti puji.. Eeee baiknya dak Raiisah niii tak menangis, meragam pon tak diam dok elok jer..Bagusss.. Haaa cube sekarang 1 saat pon die tak leh dok diam ada jer benda nak buat.. Lagi-lagi kalo jumpe kawan sebaya die kemain ligat.. Kadang2 kawan yang sebaya ngan die takmo layan, die yang kemain haii haii..hahaha Cian die nanti mummy bagi adik ek..Eh.. hahaha

Masa ni nak ikut daddy ngi kedai.. Nak pegi keluar punye pasal sanggup pakai swim cap...hahaha

Sekarang ni die dah pandai sebut ABCDEF....... sambungan yang lain bahasa Jepon yang akan keluar... hahahaha.. Ok la at least dia dah pandai sebut walaupon pelat.. haaa tu lagu Aku Pelat die suke tu.. Kalo dengar lagu tu kemain goyang-goyang siap tangan angkat-angkat lagi..

123 pon dah pandai sebut.. Nak ambik video time die tengah sebut 12345678910 time tulah die diam tak nak cakap apa-apa.. T_T

Ada jugak perkataan lain yang die dah pandai sebut macam sedap.. haaa sedap tu pandai la die sebut sebab suka makan.. Die sekarang memang kuat makan.. Kalo kat rumah mak tu pagi roti canai, kadang tu nasi lemak tak pon lontong tengahari kang makan nasi petang karang nasi lagi malam karang makan biskut ker roti ker takpon kuih2 kerepek macam tu.. Kuh semangat kalo balik kerja dengar mak cite die makan tu makan ni.. Gulp! Perut apa ni Raiisah.. Nak ikut jejak perut daddy ker.. bahahaha

Lagi satu dia dah pandai sebut 3 4 perkataan macam dah, tak nak, nak tapi yang ni kalo die nak ker tak nak ker sama akan geleng kepala kadang2 tu confius ingat tak nak upernya nak..haha Dah pandai sebut nama sendiri Raicha.. Kalo panggil die Raicha, dia akan jawab Caye.. Tuk (Atuk), nek (nenek), Diii (Daddy), Mummy tak pandai lagi sentap mummy ko tau.. Antikk (Cantik), ehhhh (Air), Caye (Saya).. Apa lagi ek banyak tapi lupe pulak..

Ni la die benda yang die suka buat sekodeng.. hahaha Kemain mengintai bawah tengah perhati pakwe la tu..hahaha..

Dan makan.. Raiisah ni jenis suka makan jadi ko bagi jer la apa memang die akan ngap..hahahaha.. Paling die suka makanan kampung, kari yang pedas tu pon die boley makan.. Kadang nenek masak gulai lemak pon die makan..

Tapi die tak berapa gemar sangat makanan2 manis macam kek ker, kuih pon sama tengok kuih kalo jenis lembik2 memang die tak makan.. Kalo kuih pedas die nak macam cucur, karipap ha tu die suka.. Kuih kampung jugak die suka..

Satay paling die suka.. Kalo dapat makan 3 4 cucuk die sorang boley abis..



Suke tengok Frozen.. Dapat tengok Frozen tak kelip2 biji mata.. Lagi-lagi masa lagu Let It Go tu kemain menyanyi sama it goooo it goooo sambil pusing2.. Berangan la tu.. hahaha.. Kalo cakap macam tu kat die mesti senyum malu...

Hari tu pergi Kenduri Cukur Jambul cousin Affan.. Banyak2 mainan, Ultraman jugak yang die nak main.. Jangan jadi macam mummy ko sudah suke main permainan lelaki.. Aku dulu kecik2 suke barang Ultraman.. Beg Ultraman, baju Ultraman pastu berangan nak jadi Ultraman.. muahahaha Aku masa kecik ganas sikit tak brape minat sangat barbie2 ni.. hehehe Raiisah jangan jadi macam mummy awak tu gegirl main patung masak2 yer..hahaha

Kalo posing bagi kat die pandailah die nak mencantikkan gambar..hahaha

Mummy ni!!! Raiisah dah penat la... Muke menahan kemarahan sambil mulut bising..

Ye Raiisah sekarang ni kuat bebel macam mak nenek.. Pot pet pot pet.. Kalo ada benda yang tak kena ngan die siap la mulut potpet die tu keluar.. Pastu ngan muka-muka sekali tak puas ati.. Kadang tu tak boley bla tengok aksi die membebel menahan gelak jer aku tengok...haha

Dapat makan suke..



Makan pon dah pandai suap sendiri.. Kadang tu abis jugak satu mangkuk die suap sendiri.. =)

Di akhiri dengan rambut Husinnnnn Husinnnnn.. *sambil lambai-lambai.. Tu hp Nokia paling suke die pegang, dapat main hp Nokia macam dapat Samsung S5..muahahaha Buii semua...

piece : kathyjem

19 comments:

husna zahidi said...

hye mek ecah.. dh lama stalk instagram akak sbb cri raiisah.. comel sgt.. pndai dya.. dh ada ciri2 model mcm akak nih.. lidah org mlayu kot raiisah nih.. style mkn pdas.. :p

✿ pink velvet ✿ said...

comeinyer raiisah.. sgtlah adorable.. mudah2an 2nd baby ni gegirl secomel raiisah :)

Chekgu Azrine said...

Raisah ni mcm ank patung sungguh..
Comel..
Pndai posing cam mak dia la..
Ehhh...hehe

kathy jem said...

husna zahidi : hai kak husna cium cikit..hehehe =D

kathy jem said...

✿ pink velvet ✿ : amin...InshaAllah.. :)

kathy jem said...

Chekgu Azrine : dah mummynye pon kaki bergambor..hahaha

Mally said...

Comel sgt mak echa....'
Suka tgk dia.....
Rambut dia dah panjang...hihi
teringin nak simpan rambut panjang utk ank sy tapi klu rambut dah panjang sikit mesti anak aku demam & selesema...huhu

Jan@Afzan said...

Comel sungguh raicha ni..

Senang jaga, senang makan, suka makan, dah pandai cakap...bestnye..

Suka makan dan pandai posing ikut mama dia lah tuh.. tapi badan slim jugakk...jeles :P

Pipi tuh gebu tau raicha! Kita peminat!!! tak kisah tiap2 lagi cerita pasal raicha comel ni...:D

kathy jem said...

Mally : tula rambut die dah panjang kadang rimas gak tngk rase nk potong jer..hehe

kathy jem said...

Jan@Afzan : kan mcm mummy die makan dah posing tak boley dipisahkan..hahaha

jannah said...

Berapa berat raisah yg comey2 ni

Allene said...

waduh... tgk rambut raisah yang ujung2 tu... dasyat btul...

Farah said...

subhanAllah adorable nyew the daisy duck shirt and the video!! hee

x, Farah

kathy jem said...

jannah : tak tau berat die brape dh lama tk timbang..hehe

kathy jem said...

Farah : hehehe muke mengada tu..

Mimy Hamid said...

suka je update raiisah ..nk kenal kan ngan Fayel la..apa reaksi eh budak berdua

Hannah Sytieh said...

comel raiisah. update je la selalu :)

Suraya said...

hahahaha part hussin tu mmg kelaka..teringat baca blog elly, filla n peej...

harap2 anak bujang i tu pun mcm raiisah...kuat makan..xmemilihh...bagoosss snang kije mak nko

Mona Lea said...

hihihi.Raiisah sama macam Adli. Abah..opah..nenek..mak ngah semua pandai sebut. tang kat ummi tak reti pulak.sentap betul. hehehehe.sabar.....