Klik Yer!! Mekasih...

Wednesday, October 29, 2014

Terokai Dunia dan Kehidupan Anak

Sebelum bergelar ibu, seboleh mungkin aku ingin melengkapkan diri dengan ilmu keibubapaan supaya menjadi panduan semasa membesarkan Raiisah.. Proses membesarkan Raiisah banyak pekara baru yang aku pelajari..Maklum la anak pertama takda pengalaman tapi aku slow2 berlajar untuk menjadi ibu yang terbaik untuk Raiisah..

Dari mula Raiisah bercakap, bertatih, berdiri ,berjalan dan melihat dia membesar depan mata adalah saat-saat yang paling indah dan bermakna bagi seorang ibu seperti aku..Melakukan aktiviti bersama Raiisah adalah satu perkara yang menyeronokkan bila melihat Raiisah meneroka, bermain dan belajar dengan caranya sendiri..
 Ni adalah salah satu aktiviti yang Raiisah lakukan bersama kami berenang dalam kolam..hehehe  Raiisah ni kan jenis penakut lagi2 benda yang tak pernah dia buat, memang dia akan menangis lalu menjerit sekuat hati..hahaha.. Selalu aku akan biarkan dia menangis, lama2 ketakutan itu akan hilang..Sebab aku percaya dengan rasa takut itu dia akan mendapat pengalaman supaya jadi berani dan tak takut dengan air..

Opp opp nak jatuh pulak.. nasib baik pandai imbangkan badan kalau tak tenggelam dah nak mummy ni.. Ni pon ambik makan masa 1 jam lebih kot bau dia berani berjalan dalam air.

 See saya sudah tidak takut lagi mummy!  Mula2 jer menangis lama2 sudah berani..Macam ni la anak mummy berani berenang dalam kolam..eh tu bukan berenang la, tu berdiri atas kolam..bahahaha Berdiri pon berdiri la janji anak mummy berani dan kuat menghadapi air swimming pool tu kan..hehehe tu yang mummy nak..

 Jalan dalam air tangan tu sentiasa macam tu..Imbangan namanya..hahaha



Kemain happy dia kalau tak menangis sesajer.. Kanak-kanak ni secara semula jadi dilahirkan dengan sifat ingin tahu dan akan saling memerhatikan persekitaran mereka ketika belajar..So kita sebagai ibu bapa haruslah memberi tunjuk ajar dan berinteraksi dengan anak agar mereka mudah memahami apa yang kita tunjuk ajar itu..

Sebenarnya memori anak anda semasa kecil amat kuat.. Disinilah mereka mengingati dan belajar daripada apa yang mereka lihat dan dengar.. Pada ketika inilah mereka mencuba sesuatu yang baru.. Pada ketika inilah mereka membentuk jati diri mereka.. Oleh itu kita sebagai ibu bapa perlu menunjukkan nilai-nilai murni yang akan membentuk sikap positif dalam diri mereka..Inshaallah mereka akan menghargai dan belajar dari kita!


Ibu bapa di luar sana boleh berkongsi pengalaman melakukan aktiviti bersama anak di Friso Malaysia's facebook page.. Selain itu juga ibu bapa dan anak dapat meneroka dan melakukan aktiviti menarik secara bersama yang dapat memberi pengalaman baru kepada anak-anak..

Tenkiu Friso Gold kalau tak kerana tertengok video dari Friso Gold haritu maybe aku lambat nak fikir benda macamni.tup tup dah besar lagi Raiisah.. ok lah yang penting harap post aku memberi idea untuk korang jugak..ok adiosss..

piece : kathyjem

23 comments:

yong norliza said...

kan...
kalau dah masuk dalam air alamatnya susah la nak keluar..even mata mengantuk pon bertahan sebab nak berendam!

baru ja balik dr berendam~

Hafiz Hafizol said...

tak sabar ah cani nak menimang cahaya mata... hahahaha

ArY + ShA = AmZaR FaYyAdH said...

Assalam kathy,
he3...
Fayyadh pun sama..
suka mandi pool, beach & apa2 sajala yang berkaitan dengan air
tapi kena ambil masa setiap kali nak torjun ayor tu
he3

kathy jem said...

yong norliza : bukan kata anak mak apak pon sama dh masuk pool susah nak keluar..hehehe

kathy jem said...

Hafiz Hafizol : apa lagi cepat2 la kawen..syok ada baby ni..hehehe =P

kathy jem said...

ArY + ShA = AmZaR FaYyAdH : w'slm..kan kebanyakkan baby takut air dah besar sikit baru berani..

familisihat said...

comelnye baby ..just drop info yang ada "swimming baby malaysia open day 9/11 di seksyen 7 shah alam. boleh rujuk swimmingbabymalaysia.com :)

FadlinaMokhtar said...

Sexy la mek ecah.hehe.
FAD

Rizziela said...

comelnya dia berenang

~ fArhA ~ said...

kalo less 3 years boleh la bawak g hippopo baby spa or little spa kingdom..

acik watie said...

alahai...seksi sangat

nadia mansor said...

auuww..comella raisisah..cekci tau..takpe, kita pon selalu biarkan baby nangis untuk conquer the fear..lama lama ok la

Lynn Hamzah said...

salam perkenalan...
singgah dan terus follow...
follow me back ya...
tq...

TunSha Ayunie said...

wewitttt comel sangattt... geram tengok :)

Cik Deeba said...

Comeynya anak sis ni :)

Puan Kutu said...

comelnya raisah berbikini..geram je tgok dia swim dlm pool atau dlmerti kata lain berdiri.hahaha

MunSiKettod said...

Wow!! first time baca blog akak kathy. Best :) comel raiisyah :)

Didie Farhan said...

Salam perkenalan.
Blog walking ke sini.

cik sweety said...

pandai dia imbang badan dia.. comel lak tue.. hihi

Adrian Teeo said...

This is what Malaysians should be doing more of rather than spending endless hours in the shopping malls.

Fara Dilot said...

fuyyooo.. featured blog post a kak.. nufnang.. hebat2..

red orchid said...

comelnya adik kecik.... sis, famous laaaa. x mintak banyak, minx sign folow j... hebat lah

Haslinda Hassan Ali said...

cute