Klik Yer!! Mekasih...

Wednesday, January 23, 2013

Kami Di Seminar Penyusuan Susu Ibu Pa&Ma

Sabtu lepas ari tu aku & Ceera di jemput ke Seminar Penyusuan Susu Ibu di Karangkraf.. Program start kol 9 pagi sampai kol 5 ptng.. So awal pagi kami dah kena ada kat Auditorium Kompleks Media Karangkraf..

Sampai jer kagum jap ngan bangunan baru Karangkraf semua serba serbi baru.. Giler lama tak datang karangkraf tau2 bangunan dah berubah.. Last datang Karangkraf tak tahu tahun bile.. Dulu sebelum kawin selalu la gak datang Karangkraf ni jadi modal photoshoot untuk magazine.. hahaha Tu zaman muda remaja la kan zaman perasan nak jadi modal.. kekekeke..

Bangun lama masih ada lagi cuma di jadikan tempat untuk suratkhabar Sinar Harian..

Muke kami yang ceria di pagi hari.. Tak sabar dua orang mak ini nak dengar seminar penyususun ibu, nak menambah ilmu pengetahuan tentang cara penyusuan yang betul..

Sebelum program start ucapan ringkas dari editor Pa&Ma..

Tulis apa yang patut.. Walaupon dah tau cara penyusuan semua tu kena tambah lagi ilmu barulah jadi ibu yang penuh ilmu di dada.. Ewah! ;P
 
Panel jemputan pagi tu Puan Siti Nur Suraya Perunding Laktasi.. Kak Suraya ni terangkan pasal asas penyusuan susu ibu.. Apa kelebihan susu ibu, bayi menyusu ibu bermula dari umur brape bulan sampai brape tahun, cara penyimpanan susu ibu, pemakanan yang sihat untuk menghasilkan susu yang berkualiti dan banyak, cara bagaimana kedudukan yang betul ketika menyusukan bayi.. Macam2 lagi la Kak Suraya ni terangkan.. Best!

Masa Kak Suraya terangkan baru aku ngan Eira ooo macam ni ooo macam tu.. hehehe Walaupon dah ada pengalaman menyusukan anak still banyak lagi yang kami tak tau..

Program Asas Penyusuan Susu Ibu ni abis dalam kol 10 lebih macam tu.. Rehat kejap kami di beri breakfast Nasi Gorang & Kuih Muih.. Huihh sedap lapor masa ni..

Dalam kol 10 lebih sambung lak Program Cara mengenal Tangisan Bayi oleh Uswatun Hasanah Perunding Dunstan Baby Language Malaysia..

Part ni paling best sebab banyak yang kite pelajari bagaimana nak kenal cara tangisan bayi..

Dunstan Baby Language.. Korang leh search kat YouTube (Priscilla Dunstan Baby Cries).. Kat situ Priscilla ada terangkan macam mane nak kenal tangisan bayi dengan tepat dan juga bagaimana Priscilla mengkaji suara2 dan juga tangisan bayi.. Ni pon best! =)

Tapi memang betul la si Raiisah suke buat bunyi NEH EH semua tu.. Bile tengok video baby ni baru perasan rupernye semua bayi yang baru di lahirkan akan mengeluarkan bunyi NEH, EH..


Cube korang BACA ni :

 

Pasni kalo Raiisah bunyi NEH.. Ooo aku dah tau die lapor nak susu.. hehehe Korang mane yang ada baby yang baru lahir boley praktis dari sekarang.. At least kite tau apa yang anak kite nak.. Takde la die merengek ko dok sumbat-sumbat susu kat mulut die.. Tengok2 baby tu nak burp bukan nak susu..

Kami berdua khusyuk mendengar..

Penampilan istimewa dari Dynas Mohktar.. Terkejut manjer Dynas pon ada.. Siap Dynas tanya Manjer buat apa kat sini.. =D

Dynas berkongsi pengalaman menjadi seorang ibu kepada dua orang anak iaitu Khyra dan Qaish.. Serius manjer u dah kurus giler.. Kagum ngan Dynas sebab die boley dapat bentuk badan yang asal lepas melahirkan dua orang anak dengan cepat..




Lepas di jamu makan tengahari kami di sajikan pertunjukan Fesyen dari DnA Boutique.. Jangan terkejut modal2 ni smue dah ada anak tau.. Kagum kan.. =)

Penyampaian sijil kepada para sponsored Pa&Ma..

Bergambar dengan para tetamu.. Cari2 di manakah aku.. hahaha

Ceera yang serba hitam.. Ko ari tu semua dok eh macam kenal la awak ni.. Yee saya Ceera.. Oooo Ceeramoon.. Blogger famouskan ni kan siapa yang tak kenal ngan Ceeramoon ni.. Ewah! Bangga ada kawan famous ala2 retis ni.. hehehe

Bile tengok baju ni teringat masa aku pregnant.. Ye pakai sekali jer masa pregnant sebab lepas tu tak muat sebab badan aku makin lama makin kembang dan kain die jenis chiffon.. La ni second time baru pakai.. hehehe
 
Tak suke berdiri sebelah orang tinggi terserlah kependekkan ku.. hahaha


Tengok Kak Suraya pon kena Ceeramoon.. Siap cakap macam kenal senyuman awak ni.. Oooo Ceeramoon rupernye..

Bersama Kak Suraya.. Best penerangan akak pasal penyusuan susu ibu ni.. =)

Ok rehat makan tengah ari..

Dalam kol 2.30 sambung ke Program Pemakanan dan Ubatan Sepanjang Sesi Penyusuan oleh Faten Fariza Pakar Farmasi..

Pastu Sesi demontarsi oleh Kak Suraya lagi.. Kali ni Kak Suraya buat demonstrasi mengenai cara penyusuan yang betul..

 Nampak tak die pengang apa tu?? Tetek...... hahaha

Ye Kak Suraya terangkan macam mane nak menyusukan bayi dalam kedudukkan yang betul..

Kak Suraya ajar untuk para suami macam mane nak mengurut di bahagian belakang isteri supaya aliran susu dapat keluar.. Owh part die aku pernah buat masa dalam pantang tapi bukan Affan la yang buat mak aku yang urut..hehehe Serius urutan macam ni boley memperbanyakkan susu dan lagi satu pemakan jugak penting..

No more diet2 yer ibu yang tengh menysusukan bayi yang penting makan makanan berkhasit.. Jajan2 smue tu kalo boley die elakkan.. Banyakkan makan sayur dan minum susu..

 

Yesss We All Love Breasfeeding.. Thank you to Pa&Ma coz sudi jemput kami ke Program Seminar Penyusuan Susu Ibu.. Lain kali kalo ada program macam ni jangan lupe jemput kami lagi.. Tqqqqqq terutama pada Kak Azma.. =)

piece : kathyjem

5 comments:

AlyzaFisol said...

sekali sekala dapat attend seminar camni, best kan...bleh dapat macam2 info... :)

Ana said...

ooo..ade jugak kajian tentang bahasa baby ek..nanti nak google la..bagus khaty pi seminar nie bertambah ilmu:)

Ibu Dhia said...

seronoknya dapat tahu banyak ilmu.. saya anak dah 2 pun kadang2 konpius anak nak susu ke nak sendawa..

cik nur said...

ye la nak jadi apa2 pun kena ada ilmu kan :)

pakwe selamber said...

mohon bantuan,bila pula seminar penyusuan ibu akan dibuat di utara tanahair?