Klik Yer!! Mekasih...

Tuesday, November 19, 2013

Raiisah Cepatlah Berjalan

Susah hatikan kalo anak dah masuk setahun lebih tak jalan2 lagi.. Dah macam2 cara nak bagi Raiisah berjalan.. Beli kasut yang ada bunyi2 la buat petua itu la ini la tak jalan2 jugak.. Dasar pemalas nak berjalan si Raiisah ni.. Asal kite suruh die berjalan selangkah dua je pastu merangkak..

Orang tua kata kalo baby tumbuh gigi cepat lambat berjalannye.. Raiisah dah tumbuh 4 batang gigi atas, bawah 4 batang ni terbaru tumbuh 2 gigi geraham kecil.. Tu yang baru2 die demam nak tumbuh gigi..

Nak buat macam mane si Raiisah ni gayat.. Kalo kite lepaskan die suruh berjalan kena tengok mood die ok dulu baru nak berjalan kalo paksa jangan harap die nak berjalan.. Tu pon kena pegang tangan die kalo suruh die berjalan sendiri tanpa kite pegang jangan harap die nak melangkah.. Kalo melangkah pon selangkah dua jer..

Hari tu pegi giant beli barang dapur balik tu ternampak kasut bunyi2 ni.. hahaha Tak tau apa nak panggil kasut ni mak aku kata kasut bunyi2 namanye.. Memang nak beli kasut bunyi2 ni untuk Raiisah orang kata kalo anak lambat berjalan kasi pakai kasut bunyi2 ni mesti kaki die suke pijak lantai.. Mari kite tengok berkesan ker tak kasut bunyi2 ni.. =P

Macam mane tak lambat berjalan kepala tu besar sangat tak balance...muahahahaha..





Maybe die fobia sebab baru pandai nak berdiri berdiri berjalan dah tergolek ke belakang..

Pastu bagi die pegang baby stroller toy pon tak mo pegang.. Acaner.. Pegang pon kejap jer pastu tak nak dah merangkak juge.. Jenuh la kite tepuk2 tangan common Raiisah u can do it (sambil menjerit bagi semangat).. Commonnnnnn Raiisah mari kat mummy cepatttttt! Pon tak nak jalan, nak merangkak jugak.. -_____-

Gaya menolak jer lebih..

Eh orang suruh berjalan sengeh pulak die.. Gigit pipi tu kang baru tau..

Nampak dah tak nak berjalan sekejap jer praktis tak smpai 1 minit berjalannye dah penat.. Bukan debab sangat badan awak tu pon dah penat..hahaha

Raiisah cepat jalan ye mummy ngan daddy tak sabar nak tengok Raiisah berjalan ni nak bawak ngi pantai mandi laut kang bawak ngi pantai orang berjalan Raiisah merangkak makan pasir..hahahaha Seluar pon selamat tak hitam kat lutut tu.. =D

piece : kathyjem

19 comments:

erin said...

sama! my baby jalan masa umur setahun 5 bulan..omg stress sendiri maknya ni..haha sekarg asyik nk berlari je, mula2 dulu sy train dia berdiri setempat je, hari2 berdiri setempat, lepas dh pandai berdiri without jatuh, sy train dia melangkah, sy pimpin hari2, akhirnya sy bagi dia tolak troli everyday, x sampai seminggu tolak troli, dia berjalan non stop..alhamdulillah.

Nur A.Z said...

huhu..sepatutnya Raiisah u can do it..mesti cpt berjalan nanti..hee

Byzura Mj (By) said...

try pagi2. pergi letak kaki raisah atas embun... sambil2 tu pimpin jalan tanpa pakai kasut/selipar. ni petua orang tua.. try la

IdAmAn said...

anak kite pon gini kak. da 1y1mo xmo gk bjln...tkot kot. .. klo ajar
pon 3,4lngkh je. merangkk kemain laju . die just meniti je sambil pgg sofa n rak tb .. mak ckp bg kaki die kne embun pg tp xbuat2 lagi da bgn pon tenghari jr hihihi

eira said...

Salam kak kathy...dh cbe petua org tua2 yg amik air embun pg2 kt rumput n sapu kt kaki..lg2 kt lutut...pastu bg raiisah pjak tanah n rumput yg ada embun tu pg2...mse sapu tu selawat la....alhamdulillah dlu kte try petua tu cpt je ank bjln...sdgkn ank pon gg tumbuh awl...cbe la kalo blum cuba lg....

strawberi said...

saba..hehe..biasala tu..ade budak cepat jln..ade lmbt..kalo dh jln kang...mmg nk suh dia mrangkak balik..hahah..jenuh nk kutip kalo kt shopping mall...mau dia berlarik satu shopping malll...kalo ade org ckp2..abaikan je...hehe...janji dia sihat...

kathy jem said...

erin : yeker..raiisah ni tk suke tolak stroller baby tu..cam mane..takper usaha lagi..hehe

kathy jem said...

Nur A.Z : alamak! hahaha nasib u bgtau tak perasan.. ok dh betulkan..

kathy jem said...

Byzura Mj (By) : baru try buat semalam..hari tak sempat raiisah bangun lewat..

kathy jem said...

IdAmAn : hehehe yeker kathy pon baru semlam buat kat raiisah..

kathy jem said...

Eira : baek nnti akak try buat kat raiisah harap die nak berjalan la masa pijak atas rumput tu.. ;)

Azziah Nawawi said...

tak pyh risau, anak i dlu setahun 4 bulan baru jln. lambat! haha.. masa 6 bulan, gg dah kluar. pastu mulut ramah lebih, kaki jadi berat. takpe, biar je dia slow2 nak jalan sendri.tak yh paksa sgt. sampai masa nnt dia jln la. dah blh berjalan kang tak larat kejar pulak nnt.

Mimy Hamid said...

dont worry kathy ...nant dia jalan sendiri...fayel setahun 2 bulan baru tegap now dah jalan rasa nak pitam mama nya nak kejor

Felis Domestica said...

tp kang bila dah berjalan, jangan tek terkejar... he..he...

masa i pun sama, excited nak anak jalan, sekarang, jalan taknak pegang.
geram,,,

Fara Dilot said...

last month bawak naufal g pantai (time tu die 11 bln baru nak pandai2 jln mcm raisah la).. kat pantai bagi die pijak2 pasir.. jalan atas pasir.. walopon sikit2 je.. skang dah jalan laju..

icE said...

cutenya your Raiisah!!!!

Salam kenal ..lawatlah blog saya pulak WAHM 6 angka

kathy jem said...

Fara Dilot : yekerr..kena bagi die pijak pasir la sure boley jln pas ni..kalo dh jln tak larat nk mengejar pulak..hehe

freezal said...

A'ah lah Kathy.. jgnlah risau sgt.. Anak i pun tua sebulan je dr anak u.. Dia start jalan umur setahun 10 hari.. Nnt bila dia dah start jalan, merasalah asik nak kena pickup dia kt dapur, semua benda nak digapainya..huhu..

Miss Brenito said...

girl saya kan tua sebulan dari raisah, tapi gigi raisah lebih cepat tumbuh dari dia, dah masuk 9 bulan baru tumbuh gigi, betul kut kalau gigi tumbuh cepat jalan lambat sebab skg ni dah laju gak dia jalan ume gigi tuh lambat nau tumbuh.. lagipun setiap baby perkembangan yang berbeza.. mane tau lambat jalan tapi terus melompat lompat.. ha kannn..