Klik Yer!! Mekasih...

Monday, July 7, 2014

Ke Bazar Ramadhan Akhirnya..

Sebelum puasa dah janji kat diri sendiri (konon) tahun ni tak nak pergi bazar kalau boleh hari2 nak masak sendiri.. Hari2 nak bagi suami makan air tangan isteri sudahnya janji tinggal janji..

Petang tu mesej Affan tanya die nak masak apa.. Aku bagitau die yang aku tak leh puasa.. So nak masak apa? Aku macam ni le hari2 tanya die nak makan apa nak masak apa.. Jenis aku ni bukan terer sangat memasak.. Ting dah tahu nak masak Ting masak kari kepala ikan Ting masak Udang Goreng Tepong bergolek2..hahaha Affan pon tahu bini die tak berapa pandai masak jadi kalo die suruh masak pon lauk2 yang bini die tahu jer la.. Contoh macam SARDIN.. Erk pengsan dengar ayat SARDIN tu..hahaha Kalo teringin nak makan masakkan gempak lain dari yang lain ke kedai gempak la jawapnya..behehe

Siapa sudah bocor puasa sila angkat tangan boleh geng dengan aku..bahahaha.. Orang perempuan takperlah dimaafkan kalo bocor orang lelaki jangan sajer gatai nak buat2 bocor ok.. Dengan kawan2 takper la korang nak tipu dengan Allah siap la menjawab nanti..

Teringat 2 tahun lepas masa tu pregnant kan Raiisah sebulan aku puasa penuh.. Eh tak penuh lupa lak ada tinggal satu hari.. Tu pon sebab tak sahur kalo sahur penuh dah sebulan.. Bestnya berpuasa dalam keadaan mengandung.. Kenangan paling takleh dilupakan.. :)

Balik dari kerja petang tu call Affan tanya die nak masak apa.. Die cakap takper la takyah masak beli je kat bazar lagi pon dia sorang jer nak makan.. Aku pon petang tu mood nak masak macam malas.. Biaserla first day kan memang semua pon jadi malas.. -___-

Affan bagitau die nak kambing kebab tapi bukan yang roti tu nak yang cucuk2 tu ada bawang cili semua tu.. Haaa kebab apa tu.. Laaa macam satay tu ler.. Ooo ok faham blur jap..kekeke

Sampai2 blur tak tau nak beli apa.. hahaha Oh lupa nak cari kambing kebab.. Aku tengok kiri kanan semua aku nak beli.. Ni yang bahaya jalan sorang2 kat bazar semua pon nak beli.. Sebab tu pegi bazar aku kena bawak Affan sebab die je yang berjaya menghalang nafsu membeli aku ni.. Kalo aku sorang macam ni la dalam pala otak semua nak beli.. Takper aku dah jampi2 siap kat telinga sendiri.. Puhh kiri puhh kanan! Kathy beli yang perlu sahajer Okey!

Sampai2 ini yang aku cari dulu.. Lamb kebab.. Nasib baik jumpe.. Affan teringin nak makan kambing gigih bini die mencari..

Satu cucuk rm6.. Bile makan ampunnnnn keras daging kambing tu tulang sesajer..

Ok pastu cari murtabak... Beli daging ngan ayam.. Sekarang murtabak dah 4 ringgit dulu 3.50 tak silap aku.. Mahal la pulak aku rase.. Biaser la barang dah naik semua pon nak naik..

Beratur orang nak beli murtabak kat bazar Taman Tun ni.. Sedap sangat ker, ok mari kita beli dan rase..

Air Soya ni teringat masa pregnantkan Raiisah suka sangat minum air soya auntie ni buat.. Pekat dan sedap!

Kuih telinga gajah ni pon wajib beli setiap kali ke bazar ramadhan TTDI.. Budak2 tahfiz yang buat ni.. Satu bekas tu 5ringgit..

Dah tak tau nak makan apa aku tapau nasi kerabu.. Lauk telur asin ngan ikan goreng tepung.. Siap tanya adik tu takde keropok ker.. Selalu nasi kerabu ada keropok ikan benda tu pon la penyedapnya pon.. Nasi pon lembik.. -_-


Yes! Berjaya mengawal nafsu membeli sikit kan i beli.. hehehe.. Nasib bulan Ramadhan kalo tak setiap kedai tu mesti ada suara suruh beli.. Beli Kathy beli jangan tak beli.. tehehehe..

Kasi tepek muka baru lepas membeli belah.. Membeli belah la sangat.. =P

Siapa ke bazar Ramadhan TTDI korang wajib beli kuih teling gajah ni tau sebab kuih dia sangat sedap dan tak manis sangat serius tak tipu..

piece : kathyjem

9 comments:

FADLINA MOKHTAR said...

Kalau orang utagha kami panggil cucoq peneram ( pe-nei-ram). Hehehehe.

kathy jem said...

FADLINA MOKHTAR : tu dia panggil cucoq peneiram..macam mana nak sebut tu..hehehe

suri said...

Kak coq meniram tu ada org pggil peniram ada panggil telinga keling kuikui..sy pernah makan yg budak tahfiz tu buat.abg ipar pernah beli panas2..sedap sungguh la..dh la time tu pergnant kan..walaweiiii teringin pulak..skang dh pindah ipoh ssh la nk dpt

Chekgu Azrine said...

Giler terliur tgok kuih peneram tuh..alahai..arwah mk mentua rin dulu pndai buat..sllu la dia bt bila nk rya

Alyn Aellynn said...

1st time dengar org sebut TELINGA GAJAH. akak biase dgr org panggil cuq peneram, denderam, telinga keling... rare pulak dgr telinga gajah

Norliza Romizi said...

ttdi mana? shah alam ke?

husna zahidi said...

asal pelik sgt nama telinga gajah?? hahaha husna panggil telinga keling..

kathy jem said...

Norliza Romizi : bukan shah alam kat taman tun..

kathy jem said...

husna zahidi : hahahaha