Klik Yer!! Mekasih...

Tuesday, July 1, 2014

1st day Sahur & Puasa

Hai korang..

Macam mane first puasa ok tak.. Aku ok jer sebab dah ganti puasa sebelum ni jadi perut masih mampu bertahan.. Cume seminggu ni aku kena makan nasi waktu sahur kalo tak sure aku lembik..hehe

Masa ganti puasa hari tu pon konon2 tak nak makan nasi sekali bila petang lembik terus, berdiri pon rase terhuyung-hayang bercakap dengan budak ofis pon tak leh diri lama2 rase nak pitam..hahaha Over ko ni Kathyyyyy.. kekeke Biaser la mula2 puasa kan memang macam tu.. Masuk hari 3 4 dah ok.. =D

Malam tu tanya Affan sahur nak makan apa.. Takde idea nak masak.. B nak suruh huny masak apa ni?? Haa! Masak sardin.. Eerkk sardin.. eee b ni tak abis2 sardin.. Buhsan la.. Sardin sardin sardin.. Sardin la sedap.. *muka senyum macam sardin.. hurmm Yerlaaa ok la huny masak sardin sambal.. *sambil jebik mulut

Laki aku ni memang pencinta sardin.. Setiap hari masak sardin pon takper die tak kisah suka lagi adalah.. Aku la yang muak setiap hari nak sardin sardin sardin..hahaha Kalo tanya die setiap kali nak masak lauk apa jawapan adalah SARDIN! -__-

First sahur hari tu kol 4.30 dah bangun masak sambal sardin ngan ikan bilis goreng.. Nak goreng telur Affan cakap takyah ni pon dah ok..

Pagi tu macam biaser la Raiisah lepas bangun layan kartun dulu pastu bagi die breakfast koko krunch ngan popcorn.. Selalu aku kongsi breakfast ngan die.. Pagi tu telan2 air liur tengok dia ngap2 depan aku.. hehehe Nasib puasa kalo tak........ Raiisah suap mummy sikittttt laju jer tangan suap kat mummy.. =P Tengok koko krunch tu dah telan2 air liur ni acaner..hihi

Tengahari masak nasi dengan sayur untuk Raiisah.. Jenis Raiisah ni suke makan jadi die tak kisah sayur apa janji senang nak kunyah dan tak pahit sangat.. Kalo pahit awal2 die dah tolak.. Ni pon sama telan air liur tengok nasi die.. hahaha Biaserla baru puasa kan semua pon nak terliur.. =P

Lepas dah makan tengahari tu tido.. Aku pon tido sekali.. hewhew abis dah takde buat apa tido jer la.. Affan lak kerja hari Ahad tu.. Sabtu pon die kerja sob sob.. Pas bangun takde buat apa layan Raiisah tengok kartun pastu prepare untuk berbuka..

Petang tu aku masak spaghetti jer.. Tekak tibe nak makan omputih lak.. Tanya Affan die pon ok jer..

Masa tengah dok keluarkan spaghetti dari periuk, si Raiisah nampak pulak terus tunjuk2 nak spaghetti.. Die ni kan pantang nampak makan semua pon nak..hahaha Ok la masaklah spaghetti untuk die dulu sebab kesian dah tunjuk2 sambil buat muka sedih nak spaghetti.. Sebab aku nak masak spaghetti pedas.. Jadi masak yang lain untuk die.. Elok aku abis masak letak atas meja.. Pastu sambung masak spaghetti bolognese pedas.. Tengah masak lari jap tengok Raiisah.. Tu die dok bersimpul makan spaghetti atas lantai.. Grrrrrr sabor jerla... Nak marah puasa..hahaha Rupenya masa mummy tengah masak tangan die laju capai spaghetti tu abis separuh dah terbalik.. Mummy pon silap tak letak kat tengah2.. T_T

Nah spaghetti untuk awak dok diam2 situ.. tak sabor nak berbuka baru ingat nak berbuka sama2 ngan die, die dah rasmikan dulu..

Dapat makan diam seribu bahasa..hahaha Tu nasi sayur masak tengahari tu siapa nak makan.. Ok tak kira Raiisah kena abis jugak penat mummy masak tau.. Tak abis suruh daddy abiskan..mehehehe

Kalo bukan pengacau tu bukan daddy la tu.. Sian tengah duduk sedap2 makan datang daddy tunjuk misai kontot tu.. Die dah geli tengok misai pelsu tu...

Geli2 nak jugak pegang..

Makan sampai kenyang yer nanti jangan kacau mummy ngan daddy makan...

Alhamdulillah siap masak spaghetti bolognese ngan ayam goreng.. Simple dan sedap tu yang penting.. Takyah lauk banyak2 sangat takut membazir tak makan pulak.. Affan pesan nanti bulan puasa takyah masak banyak2 sangat lauk simple2 sudah.. janji kenyang.. Ok baik suamiku.. =) Hari2 huny masak SARDIN untuk b yerk! =P

piece : kathyjem

17 comments:

Suffiah zee said...

Salam perkenalan...bestttt nyeeee anak saya dah tak mo mkn broccoli lagi...sayur je dia tolak....emmmm

Suffiah zee said...

cantek lakkkk jalur2 alas meja awk...umah saya if tak plastic atas alas tu sure dah comotttt...wink3

kathy jem said...

Suffiah zee : hai slm perkenalan..

nk cari gak plastik alas meja takut karang2 tertumpuh kuah nangis tak berlagu atas meja tu nnti..hehe

O'gosh Iskandar said...

suka makanan simple2 ni....btw...nak sibuk..u punya alas meja tu beli mana..berkenan tersangat..huhu

safurara said...

seronok kalau mcm tu kan.suami x banyak kerenah.kita pon happy.hehe.x membzair lg bagus kan kan.

Mimy Hamid said...

raiisah ni suka makan best betul..kan bagus fayel mcm ni ..iniu semua tak nak...spagheti je makan tp tu la papa nya tekak melayu

kathy jem said...

O'gosh Iskandar : kathy beli kat Ikea semeter rm29..

kathy jem said...

safurara : kan kan kan..hehehe

kathy jem said...

Mimy Hamid : Fayel bukan suke makan ker..ingt pemakan jugak..Raiisah bagi apa die telan..haha

ZalinZalina said...

Kelakar lak tengok daddy letak misai kontot..hehe..

salwana nordin @ che'wa said...

alahaiiii simple je mknn ye tp alhamdulillah kenyang kan :)

tak membazir..

Siti Aisya Ibrahim said...

comel je raissah, geli tgok misai...heheheh.. salam perkenalan ye!

Queene said...

hi kathy. dah lama baca blog u.
suker sgt citer family u esp citer ur baby.
rasa dia sebaya baby saya.
salam perkenalan...

husna zahidi said...

ya allah mek ecah..lawak betul dya takut misai kontot..:p

betul tu kak, msak simple2 pon dah ckup kalau bdua nih, bnyak2 pon nanti membazir je kan..

Ct Noraishah said...

comelnya raissah :)

Mami Izaara Imani said...

Tergoda betul lahai makanan raisah tu..
Yg sayur2 ada brokoli tu..
Yg ikan bilis n sardin tu lagilah
Ok,,akk dh bg sumber insipirasi utk sy buat menu ptg ni..hikhok..

Akak, jgn lupa jenguk blog saya..Beli 3 Dress dgn harga RM150

http://mrsaimanhavit.blogspot.com/2014/07/dress-murah.html

Jenguk tau..rugi tak jenguk..tgk mcm sesuai dgn body akk yg selim menyelim tu..:)

Eliss Mie said...

geram tengok. pandai makan sendiri :) saya pun suka sardin tapi time tak tau nak makan aper jer la. boleh brtmbh2. kalu spagetti saya sorang jer jawabnya makan.anak2 sama ngan hubby bangsa nasi.