Klik Yer!! Mekasih...

Tuesday, August 5, 2014

Kejadian Sehari Sebelum Raya

Macam biaserlah malam sebelum raya mesti dah sibuk2 kemas rumah memasak.. Rumah mak pulak baru lepas cat banyak benda nak kena kemas jadi lambat sikit lah aktivit memasak lauk rendang semua tu..

Pukul 12 malam baru orang surau tibe kat rumah mak.. Rumah mak hujung2 mesti la paling lambat sekali.. Selesai takbir orang surau dah balik sambung masak kat kol 3 pagi baru dapat tido tu pon tak siap masak semuanya.. Mak kata besok pagi sambung masak takut awal2 masak lauk tak tahan lama.. Okla ikut cakap mak kalo ikutkan aku rase nak settle kan je malam tu tapi masing2 dah takde tenaga.. Malam tu sempat masak nasi himpit, daging rendang, kupas segala bawang yang ado dan sediakan bahan2 untuk esok.. Bangun pagi campak2 jer nanti...

Sementara menunggu orang2 surau datang bagi anak buah main bunga api.. Malam tu semua tido lambat..

Affan awal2 dah borong bunga api semangat nak bagi anak buah main bunga api..Konon padahal die yang semangat nak main.. Beli mercun boleh tahan bunyi die, kalo kena boleh kudung tangan tu b..

Aksi pertama Raiisah tengok bunga api live.. Tahun lepas die baby tak tau apa lagi.. Jalan pon tak pandai lagi masa tu.. Bila tengok bunga api Wooww wowwww mulut die, muka teruja abis.. Tu baru bunga api belum tengok mercun.. hehe

Ni aksi bile tengok mercun.. Tak boleh bla siap tutup mulut..OMG kakut Mummy! hahaha Cute jer buat macam tu.. Aku dok sebelah Raiisah pon terkejut-kejut dengar bunyi mercun apa tah lagi die kan..



Teringat masa mula-mula puasa hari tu.. Biaserlah budak2 awal puasa semangat main mercun.. Masa tu Raiisah tengah main2 dengan aku, tengah buat aksi apa tah tak ingat tau2 bunyi bommmm bommmm... Terus dia melompat atas aku yang tengah bersila masa tu.. Dengan muka2 sekali terkejut cuak terus peluk kuat2 sambil nangis..hahaha

Sian terkejut kali pertama dengar bunyi mercun kuat sampai mengigil satu badan..hehehe..Ni dapat record bagi korang tengok mesti korang gelak..Kelakar pon ada kesian pon ada.. hihi..Raiisah Raiisah.. Ikut mummy kaki terkejut.. Mummy masa pregnantkan awal selalu sangat terkejut.. Kucing lalu depan kaki pon boleh terkejut..


Anak buah yang pertama Luthfi.. Dah lama dorang tak beraya rumah nenek kt sini, adalah kat 4 tahun dorang beraya di Sarawak.. Bila dapat beraya dengan dorang rase best sangat terutama kakak aku dapat jugak beraya dengan dia setelah 4 tahun tak beraya bersama..

Ibu dan Raiisah.. Setiap kali Affan main mercun setiap kali tu muka Raiisah cuak.. haha.. Lama2 dah lali..

Main bunga api puas2 besok kita nak raya..!

Affan tengah bakar bunga api nak bagi Raiisah merasa pengang bunga api.. Tapi tak pandai main Affan kena pengang, bahaya tau2 tangan capai nak pengang bunga api tengah menyala tu..huuuhh kecut perut mummy ko tengok.. Dah dah Raiisah tak leh pegang hanya mampu tengok jer..

Ponn ponnn bunyi motor Atuk.. Masing2 berlari nak naik motor Atuk.. Siapa nak ikut Atuk ngi takbir Raya nanti dapat duit Raya.. Eleh Raiisah tu perasan la tu Atuk nak bawak die.. Tak boleh Raiisah kecik lagi tahun depan baru boleh ikut Atuk pegi takbir Raya ok..

Sian tinggallah Raiisah dengan Daddy berdua main bunga api..

Ni la gaya nak bagi Raiisah main bunga api.. Tak berani nak bagi die pegang.. Tunggu tahun depan yer awak dah besar sikit baru mummy berani bagi main.. Kang kena tangan kaki apa pon tak boleh..

Sudah menjadi amalan dan tradisi masyarakat Kampung Melayu Sri Kundang takbir dari rumah ker rumah..
Raiisah dengar orang takbir terus menangis terkejut..Dengar bunyi takbir pon terkejut.. Ngada sangat ni..

Selesai takbir sambung memasak.. Kol 3.30 pagi baru tido.. T_T

piece : kathyjem

12 comments:

DYatie said...

Arissa tahun lepas dia merasa la main bunga api sebab beraya kat Sarawak. Nenek Aki belasah bagi dia main. Tahun ni malam raya dia layan Boboboi. Errr. Huuuu.

kathy jem said...

DYatie : yeker..thn ni arissa tak main la bunga api..tkper raya thn depan kat sarawak nnti boleh main bunga api..hehe

Mila Hilas said...

mcm anak sy jgk, xleh dgr bunyi kuat2 mmg dia mencicit lari kat sy pastu terus pelok kuat2 hehehe..senyap trs jadinya haha

Shark Kay said...

hihihi...
kiut betuil muka dia tgk org main bunga api..
thn depan siap ler..
satu umah dia keliling main bunga api.
hehe.
thn ni belajar tgk dulu :)

Fara Dilot said...

ktrg masak pkol 12tghari time puasa last.. ptg pkol 7 dah bg2 jiran makanan raya.. malam dah free boleh golek2.. pagi esoknya baru masak lodeh yg berkuah..

kathy jem said...

Mila Hilas : hahaha mesti comel berlari2 tngk bunga api...

kathy jem said...

Shark Kay : siap sedia la tahun depan..kekeke

kathy jem said...

Fara Dilot : senangkan kalo masak awal2 malam dh leh rehat..kathy sbb rumah baru lepas cat banyak barang nak kena kemas..huhu

Siti Aisya Ibrahim said...

selamat hari raye akak... salam perkenalan dari germany... jemput join giveaway saya ye... http://jindrisska.blogspot.de/2014/08/harry-potter-postcards-giveaway-from-me.html

Rosmiza Ali said...

Ooo.. Bestnya.. Mesti terasa bahang nak taya tu kan org drg takbir ke rumah.. Kat kg Mieza xde plak tradisi mcm ni.. Huhu..

Isteri said...

hahaha patutnya orang masjid la tekejut tengok fesyen rambut mak ecah.... ini dia plak yang nangis dengar takbir....comel sangat la ecah nih.

Isteri said...

hahaha patutnya orang masjid la tekejut tengok fesyen rambut mak ecah.... ini dia plak yang nangis dengar takbir....comel sangat la ecah nih.