Klik Yer!! Mekasih...

Wednesday, August 6, 2014

Raya Pertama

Raya korang macam mane mesti best kan.. Aku raya pertama kelam kabut sikit.. Yerla rumah baru lepas cat dengan barang banyak nak kena susun kemas.. Penat jangan cakaplah.. Kalo rumah tak cat ghasenya malam sebelum raya dah siap masak semuanya..

Pagi raya bangun pon dah kelam kabut ata tidor kol 3 pagi mau tak kelam kabut.. Siapkan baju Affan ngan Raiisah pagi tu terus berjoget tarian melayu kat dapur.. Tung tang tung aku pagi Raya.. Gambar satu family dengan Mak Abah Kakak aku pon tak sempat nak ambik kalut semua kat dapur..huhuhu

Lepas Zohor baru ler dapat pakai baju Raya tu pon sebab nak beraya kat rumah Mak Affan kat Kajang.. Elok dah siap cantik2 nak keluar rumah PakSu adik Abah pulak sampai.. Lepas Asar baru gerak pergi rumah Mak Affan.. Abah, Mak ngan Kakak aku dorang bertolak lewat sebab lepas PakSu gerak balik kawan adik aku pulak datang beraya.. Sudahnya lepas maghrib baru Mak Abah bertolak pergi beraya rumah Mak Affan... Malam baru sampai Kajang.. Tula cerita di hari raya pertama kami..

Kat bawah ni korang tengok jer la gambar sekeping dua raya kami..

Ni pon dah nak petang baru dapat bergambar bertiga.. Kalo tak, takde la gambar raya kami bertiga.. Raiisah pon dah serabai2 masa ni..

Masa ni pagi semua baru lepas balik sembahyang raya.. Ni jer la sekeping gambar pagi raya yang sempat aku ambik pastu dah ke dapur siapkan juadah raya..Pastu jiran2 datang beraya..Ramai jugak orang2 kat Sungai Buloh tak balik kampung..

Awal pagi Raiisah bangun.. Sian dia kena paksa bangun awal, kalo tak digerak kol 10 kot die bangun.. Pakai cantik wangi2 baru leh makan.. Orang sibuk makan die pon sibuk nak makan sekali.. Pagi tu adalah 2 3 biji lemang die makan ngan nasi impit..

Ni la masakan pagi raya yang kami masak.. Bayangkan semua ni masak pagi raya mau tak kelam kabut kecuali nasi impit ngan daging rendang jer kiteorang masak malam sebelum tu.. Mak tahun depan jangan macam ni tau masak awal2..hahaha Eh lupa tahun depan beraya rumah Mak mertua..hihihi Sekali sekala merasa kelam kabut pagi raya.. =P

Nasi briyani.. Ni kakak aku yang masak..

Ayam masak merah..

Nasi impit..

Rezeki Abah.. Lemang ni orang bagi kat Abah.. 5 batang Abah dapat..

Ayam masak rendang.. Sajer mak buat berkuah sebab cucu suka rendang yang berkuah..

Sup tulang bersama bee hun..

Daging rendang..

Ha nak ngi mane tu Mek Echa mai sini nak ambik gambar OOTD Raya dulu...hehe

Raiisah dan Mummy.. Pilihan colour coral untuk raya tahun ini.. Ingat nak ambik purple tapi hari tu kat Gulati's colour purlpe macam takde yang menarik.. Colour Coral ni jugak berjaya menarik perhatian ku.. Tak terpikir akan pakai colour pastel sebab jenis aku suka colour terang2..

Rambut Raiisah takleh buat apa sikat cantik2 tak sampai 1 minit garu2 kepala jadi serabai balik.. Ikat pon sama tetap akan serabai jugak.. Ni yang rase nak potong pendek ni tapi sayang la pulak nanti takleh sanggul..

Amboiii posing tak nak kalah.. Gigit perut tu kang.. Kasut Raiisah ni sayangggggg boleh pakai kejap jer.. Hari tu beli longgar, 3 4 hari lagi nak Raya test pakai ketat.. T_T padahal masa beli longgar tah macam mane ketat pulak.. Boleh la die pakai cuma ketat sikit jer la.. Cepat nau kaki awak ni membesar.. Ata makan tak henti2 macam mane kaki tu tak cepat besor..Kaki debab..Perut pon dah macam ada baby dalam tu..kekeke

Tahun Raya ke-2 bersama anak.. Tahun lepas Raiisah 10 bulan now nak masuk 2 tahun dah die..

Pilihan colur sedondon tahun ni.. Affan macam biaserla dah petang2 samping tah kemana.. Tanya die samping mane, tak bawak tinggai rumah mak.. Pulak dah.. Dah la pakai selipar jer.. Tahun lepas gambar Raya pon sama pakai selipar jamban juga yang die suka..

 Raiisah geli2 pulak nak ambik gambar mummy ngan daddy cium die..

Ni jer gambar ok yang lain die ok aku pulak blur, bile aku ok Affan pulak blur..

Ok la tu je cerita Raya kami yang simple ni.. Selamat Hari Raya semua!

piece : kathyjem

17 comments:

ain.ya.nun. said...

Baju raya lawo!

Mummy Faeeq said...

Cantikkkkk...
Slamat ari rye sis...
baju kelassss sgt...

bibi yusof said...

tempah kat mn baju.. cantik..

Hafiz Hafizol said...

kak cantiknya awak dengan Raiisha.. Raishaa mai raya dengan uncle, uncle nak kasi duit raye.. hehe

salwana nordin @ che'wa said...

cantiknya kaler ni..jarang tengok..

comei sgt baju raisah tu :)

Chekgu Azrine said...

nanti share la tempat tempah baju kathy..hehehe

FADLINA MOKHTAR said...

amboi,bergaya betui mek ecah.anak saya plak tak suka hendbeg2 tu.kartun mickey dia mau la.huhu

Effanina Mokhtar said...

Hi sis cantik...
selamat hari raya...

sweet sgt baju sis ni.. & tdg skli..
beli kat mn? both gulatis ke?

Allene said...

cntiknya baju....

Mila Hilas said...

cntk baju...cmne leh dpt design cmtu? hehe

Ayu Firzara said...

Kathy...cantiknya kamooo...raisah pun cantik...baju lagi cantik!!!

Nanti share la tempah kat mana...plishhhh...ehhehe...

Hilang stress baca cerita raya kathy...ehehehe...

Atiqah Adnan said...

geramnye tengok mek raiisah!!!
ok lepas ni sila story pasal baju mummy n raiisah k...
nak tahu sangattt!
selamat hari raya kathy..

Rin Maira said...

cantik yg amat baju raya....
sharelah tempah kt mana..
susah nk cr tailor yg pandai jahit pesen2 mcm tu....

Rosmiza Ali said...

Cantik plak tema kaler corak ni.. Lembut je.. Tahun depan bolehla inspired by sis Kathyjam kaler coral.. Btw, selamat hari raya sis..😄

Wizana Arbain said...
This comment has been removed by the author.
Wizana Arbain said...

Cantikla bj u..kaler pon sweet. Share la kathy katner u tempah. Ramai dh tanye ni..x sudi nk share ke? :)

noor shahila said...

tempah kat mane ni dear? bj raisah pun chomel sgtt