Klik Yer!! Mekasih...

Tuesday, October 16, 2012

Pengalaman Bersalin Untuk Kali Pertama Bergelar Mummy

Macam mane ek nak mulakan entry pengalaman bersalin ni.. Ok tarik nafas panjang2.. Ni update ni pon si Raiisah dah tido.. Kalo tak memang aku tak senang nak update kalo die berjaga..

Aku kan bersalin ari selasa.. Hari isnin pagi tu memang nak jumpe doktor Zarul konon nak ambik mc la sebab nak ngi kerja macam dah tak larat.. Tu la sebelum tu doktor nak bagi mc ko jual mahal kan.. Senin tu nasib tak pergi kerja coz ahad malam tu perut dah rase lain macam.. Contraction makin kerap dan bile bangun duduk bahagian peranakan rase macam sakit2 tapi boley tahan lagi.. Ahad malam tu terus cakap ngan Affan besok nak pergi hospital nak mintak mc nk rehat kat rumah mak..

Pagi senin mak mertua aku pon follow ngi hospital memang die nak teman aku ngi hospital nak tau jalan ke sana.. Sebelum tu aku dah packing barang siap2 dalam kereta sebab lepas ambik mc terus stay kat rumah mak mane tau kot2 dalam minggu tu aku beranak ker.. So aku bawak kete sendiri mak mertua follow dari belakang.. Affan tak ikut sebab mak die dah ada kan takkan sampai 2 orang nak ikut ambik mc..

Masa jumpe doktor, doktor dah check perut seluk semua tu.. Doktor kata aku nyer bawah still bukak 3 cm lagi tapi dah lembut skit.. Doktor bagi mc seminggu suruh rehat kat rumah kalo rase sakit turun darah air ketuban pecah terus ngi hospital.. Abis check tu terus pegi rumah mak..

Tengah ari tu nak pegi tandas rase nak shi shi bukaklah spender terus, alamak dah ada darah.. Masa tu dah rase gigil kejap.. Dalam hati **Eh aku nak bersalin dah ker ni.. Terus jerit2 panggil mak cakap dah ada turun tanda.. Mak cakap rileks dulu tunggu ko makan siap2 mandi baru ngi hospital.. Lagipon mak cakap tunggu sakit betul2 baru ngi hospital kang ngi awal abis doktor tu korek2 ko punyer.. Isshhh mak ni kasi orang takut jer.. hahaha.. Memang masa tu aku tak rase sakit apa pon.. Ok dah makan kenyang2 tunggu Affan datang ambik terus ngi hospital..

On the way nak ngi hospital boley pulak kereta Affan rosak tengah jalan.. huhuhu Dugaan betul masa tu.. Kereta kereta dan2 ko nak rosak time tu kan.. Nasib la rumah ngan hospital tak jauh terus call abah suruh ambik kiteorang kat tepi jalan.. Pastu terus ngi hospital tapi time tu aku tak rase sakit apa lagi..

Sampai hospital Doktor Ratna terus checkp nak tau pembukaan bawah dah bukak brape.. Masa tu doktor Zarul shif pagi so doktor Ratna la yang check aku.. Ko doktor Ratna punye seluk perghh sesak nafas jap kalo doktor Zarul lembut jer die seluk..hahaha.. Biaserla doktor pompuan kan ganaz skit.. :P

Masa check, darah dah turun banyak lebih kurang macam darah period la.. Terus doktor kata kena tahan masuk wad..

Sampai jer bilik dieorang kasi baju suruh tukar..

Dah tukar baju rileks2 atas katil terus bergambar.. Mak aku yang over siap keluar hp siap2 nak ambik gambar aku sebelum beranak.. Kenangan katanye.. hahaha omak omak..

Masa ni tak rase sakit lagi.. Boley gelak2 lagi ngan mak..

Ingat dieorang cucuk nak masukkan air terus uper idak besok tu baru masuk air.. Malam karang baru doktor Zarul datang check.. Derrr satu ari benda alah tu dok kat tangan huhu buat apa pon tak selesa..

Selang brape jam dieorang buat ctg nak check brape kerap contraction datang..

Muke tenang dalam hati ada cuak..hahaha

Ni sape yang sakit ni bee.. Die pulak yang baring atas katil..

Aku memang tak banyak baring.. Bukan tak nak baring mak suruh banyakkan berjalan bagi senang nak beranak.. Nak keluar dari bilik macam segan so round2 dalam bilik jer la.. Asalkan kaki badan bergerak.. 100 kali aku tawaf dalam bilik sambil mulut tak henti baca doa Nabi Yunus dan Zikir..

Baru petang bee takkan nak tido kot.. Baring siap2 takut malam nak berjaga.. konon.....

Ko dah berkampung laki aku ngan mak mertua aku 3 ari 2 malam kat hospital..  Mak ngan Abah balik takkan dieorang nak tido situ pulakkan dah mak Affan ada..

Malam tu tak leh tido ngan lena sebab contraction makin kerap datang tapi masih boley bertahan lagi sebab tak sakit sangat.. Sakit tu macam ko rase nak senggugut yang light2 jer.. Sape yang memang ada senggugut mesti leh tahan kalo yang tak pernah senggugut mesti tak leh tahan..

Dalam kol 11 malam macam tu doktor Zarul datang check dan seluk lagi.. Dammm satu ari brape kali aku kena seluk belum termasuk nurse yang datang check smue tu.. pppuiiii~~

Doktor kata besok awak bersalin..

Besok tu macam biaser makan dan makan.. Kena makan banyak2 nanti nak bersalin banyak guna tenaga.. Tibe2 pagi tu dok teringat roti telur cepat2 suruh Affan cari roti telur.. Tengah sedap2 makan roti telur makan tengah ari pon sampai.. Makanan lunch abis tu aku makan lapor memanjang.. hahaha

Dalam kol 10.30 pagi doktor Zarul datang check lagi.. Doktor kata dalam kol 2 atau 3 ptng aku akan bersalin tapi sebelum tu doktor nak pecahkan air ketuban dulu.. Perghh dengar nak pecahkan air ketuban terus gigil... huhuh Nerves giler masa ni tapi boley control lagik.. =D

Doktor suruh rileks than die masuk satu alat nak pecahkan air ketuban tibe2 rase macam ade air mengalir.. Air mengalir tu rase suam2 panas.. Eh tapi sebelum tu nurse dah masukkan air kat tangan.. Lepas pecahkan air ketuban tu baru rase contraction yang betul2 sebelum ni contraction manjer2 jer.. Lepas pecah air ketuban doktor tanya nak ubat tahan sakit or epidural.. Oh epidural tidak doktor saya tak mau epidural so far saya boley bertahan lagi.. Perghh nak eksyen ngan doktor konon leh tahan sakit.. Sekali selang brape minute sakit contraction tu makin kuat dan kerap..

Terus panggil Affan..

Aku : Bee sakit giler.. Nak ubat tahan sakit la.. Ni baru 1 jam dah bukak 4 cm.. Nak tunggu lagi 6 cm macam ni haihh memang tak mampu lerrr.

Nak ambik epidural memang tak la kann aku tak nak ambik risiko.. Lagi pon mak ngan mak mertua dah pesan jangan ambik epidural kalo boley bertahan, bertahan.. huhu

Masa dieorang bawak masuk labour room aku dah terbayang macam2.. Eh biar betul dah nak bersalin ni.. Masa ni dah bukak 7 cm contraction makin kerap tak sempat nak tarik nafas zasss die datang lagik.. Tibe2 rase nak terkencing cakap ngan Affan bee nak terkencing.. Affan pon panggil la nurse.. Tau2 nurse dah sumbat satu alat kat aku nyer tuuttt.. perghh pedih giler kalo tau pedih macam tu baik aku senyap jer takpon kencing jer kat situ..hahaha At least save sakit kat situ.. ;P

Sebelum tu nurse dah suruh try push die nak tengok aku push macam mane.. Masa tu dah bukak 9 cm tunggu 1 cm jer.. Aku pon cube push nurse cakap aku nyer push pendek die suruh push teran lama2.. Hurmm teran lama2 hurmm cam mane tu.. Tengah dok tahan sakit doktor Zarul pon muncul  maksudnya aku dah ready nak beranak.. Doktor kata kalo contraction datang awak terus push..

Ok aku dah ready nak push.. Push 2 3 kali tak jalan sebab aku nyer teran pendek.. Doktor suruh push lama2 sekuat ati.. Push brape kali tak hingat baru baby keluar masa tu lega giler.. Rase sakit nak terberak sembelit hilang macam tu jer bile tengok baby dah keuar.. Nurse suruh cakap baby girl @ boy.. Aku cakap la girl dalam mamai2 tu..

Masuk labour room dalam kol 3.. Kol 5.05 aku dah bersalin.. Rase sekejap jer aku dalam labour room tu.. Lepas beranak tak sedar apa tau2 semua dah siap, bawah semua dah berjahit.. Alhamdulillah cepat jugak proses aku beranak ni.. =)

Raiisah masa ni fresh baru keluar dari oven.. Darah penuh lagi kat muke.. Malam tu doktor check kata baby smue ok besok boley balik... Tapi pas beranak aku still tak dapat tengok Raiisah sebab nurse kata tak leh keluarkan die lagi sebab kepala die sakit kena vacum.. Patut la die asyik menangis jer upernye kepala die sakit.. Besok tu baru nurse bagi aku tengok Raiisah.. huhu

Raiisah di ari ke 3.. Baru 2 ari dah pandai bukak mata.. Paling terkejut tengok rambut die.. Patut la aku kerap kencing upernye rambut lebat..

Raiisah bersama opah..

Petang sebelum aku nak balik Yana singgah jap melawat aku ngan Raiisah.. Malam ke 2 sebelum tu Ayu ngn Ah Seng dah melawat tapi kesian kat Ayu dapat tengok baby kat cermin jer sebab nurse tak bagi Raiisah keluar sebab kepala die sakit lagi, asyik nangis jer masa tu...

Tak tau apa yang sedih sangat si Raiisah masa ni beria2 nangis sampai keluar air mata.. Maybe sakit kepala die tak ok lagi kot..

Raiisah ada panggilan baru untuk auntie Yana iaitu Mummy Yana.. Pasni Raiisah panggil mummy Yana yer.. ;P

Anak buah ramai kan manjer setakat bedung ni apa la sangat.. ;P

Muke kepenatan beranak masa ni.. hahaha

Alhamdulillah ari 3 aku di benarkan keluar hospital.. Ramai yang nak tahu brape kos beranak kat Hospital PMC Sg. Buloh..

*Normal anggaran dalam rm2,000- rm 2500
*Ceaser dalam rm3,000 - rm5,000
Aku hari tu kena dalam rm2500.. Aku ambik bilik single 1 malam rm180.. Kalo ambik 1 bilik ada 4 katil rm90 1 malam.. Bilik suite rm280 1 malam..

Ni la Doktor Zarul.. Hencem tak hencem tak?? Sape2 yang terpikir nak beranak kat PMC aku suggest korang ambik doktor Zarul sebab kerja die sangat tiptop dan aku sangat berpuas ati layanan kat PMC ni.. Insyallah kalo ada rezeki baby ke 2 nak beranak kat sini jugak dengan doktor Zarul.. =D

piece : kathyjem

25 comments:

Chekgu Azrine said...

PMC rate dia cam sama ngan pusrawi la.. lbh kurang je.. tapi kalau c-sec mahal sikitla pusrawi.. mau cecah 10k.. tu pun tau dri kekawan la..

illa said...

tahniah kathy!

seramnya dgr citer u..
adoiii resah gelisah dah ni sbb dok tunggu masa jugak huhu..
sambil baca sambil meleleh air mata... tak dpt bygkannnnnn!

berdebar2 sungguh..
moga2 semua dipermudahkan :)

Deqna said...

seronok baca pengalaman kathy... tapi rasa cuak pun ada gak nie....

baby raisah sgt comel cam emaknya..:)

sweetlavender86 said...

baca stiry branak khaty teringat beranak 9 bln lepas.aahha..dekat2 nk beranak tu rase nk terkencing.padahal sblum msuk labour room dah terkencing.tpi dh takleh bngun gi toilet nurse cucuk tiub suh kencing dlm tu.menyesal ckp.dah laa pedih.baik la aku trkencing je atas katil tu.hahaha..

Zanira Noh said...

kesian ko banyak kali kena seluk. Time sakit kalau kena seluk rasa nak tendang je orang yg seluk tu, hahaha...

Tengku Fauziana said...

kat u normal vacum k?
same ar kite dulu vacum..sian anak den kepala gelembung sebelah..tiap2ari urut slow2..lepas tu dh ok..
tp nasib dia xnangis2 kepala dia sakit..
tgk picca raiisah de airmata tu..aduh, sebak mak buyong ni jap..hihii

Siti Shuhadah said...

Alhamdulillah... semua selamat kan.. selamat memikul tanggungjawab seorang mummy plak yer kathy..:)

A.I said...

Senang gak le kau branak kathy. Kalau kau tau camne azabnye aku, mau pitam kau! muahahahaha..
Tp lega gile bila tgk baby kan? dah le tu comel melampau. huhuhu..geram aku tgk..

Erin-Ibu Marsya Qistina + Marissa Qaisara said...

Suka tgk Raiisah...comel sangat...
Kathy berapa berat Raiisah?
nampak besar jugak saiz nya bila lahir.

Seronoknya! :)

ComelComot said...

huhuhu takutnyer.....camne ni nk branak?

kathy jem said...

Dlm gmbr jer nmpk besar sbnye kecik jer Raiisah ni..hehe..Berat die masa lahir 3.2 kg..

kathy jem said...

A'ah normal..baby kena vacum..sian smpi sakit kepala die..

kathy jem said...

A'ah normal..baby kena vacum..sian smpi sakit kepala die..

JIVEBUMZ said...

alhamdulillah senangnya bersalin..lepas nie boleh tambah lagi kan hehe

kathy jem said...

Tkde apa la comel..best klo dh ada baby nnti..sakit bersalin tu biaserlah.. :)

kathy jem said...

Tkde apa la comel..best klo dh ada baby nnti..sakit bersalin tu biaserlah.. :)

HAIZI KHALID said...

kalu nk booking bersalin kt PMC ni ade x syarat2nye?

kalau rate utk checkup kt PMC brape eh?

Mimy Hamid said...

tahniah again kathy dikurniakan baby raiisah yang sangat comel..ciumkan utk akak yer...

bertbah jugak awak yer berjaya normal...sy amik epidural jalan terbuka czer akhirnya...best tu best la czer ni x sakit hehehe tp lepas tu tanggung la

Mooniqueen said...

Dear, macam mana boleh sampai vacuum? U tau ke diorg nak vacuum tu? Kesian Nya tgk raiisah... Airmata nampak tu... Sayu pulak hati...

NeenaAnuar said...

comey nya Raiisah... rambut lebat sgt! apa pun congrats Kathy and I'm happy on your new born! :)

kathy jem said...

Tak perlu booking..dh nak bersalin br leh book bilik..rate utk checkup dlm 100 lebih mcm tu la..

araa cruch said...

salam , akak ni PMC sg buloh kan .. sama n cousin dia bersalin kat sini , service pun okay sgt ..

Rehana~ said...

PMC memang best lah...sy bersalin ngan dr ratna...sbb nk doc perempuan..tp die seluk memang sakitttttt...huhu...thn ni preg lg..dr ratna plak mcm nk p haji..terpk2 nak amik ngan sape...huhu

kaesya khalid said...

ya Allah...baca pengalaman orang bsalin trase mcm..ermm..mcm2 perasaan,seronok,sedih,tharu... susahnya nak lahirkan seorang anak kedunia ni..

Anyway,..thx sudi share pengalaman bsalin,,
baby pon cute sgt2 mcm mommy die yg cun!

mrseja84 said...

Wah...seronok dgr pengalaman bersalin u..service pun ok..nak share pengalaman sya boleh..sya kt osptl gov jer cos pun rm37 jer.beranak normal..2bulan lalu pd 11/02/2016,ank ke4(ank first 2006-normal,ke2 2009 cser,ke3 2014 normal)..10/02/2016- da rasa contraction malam tiap 1jam da x boleh tido..esok boleh pegi opis kerja lagi..constraction waktu taip2 kerja.. kwn da gergitan suruh saya pgi osptl,just control nafas bagi x sakit..tpi saya still nk tunggu tanda.. 3:00 ptg pegi ada lendir warna coklat..
Cek skali jer bukaan da 3cm tu pun masih tinggi kata nurse,jangka bersalin mlm...sakit kerap tiap 5minit tpi just sakit sikit cramp biasa ..boleh selfie lgi hahaa...bru stgh jam smpai osptl da rasa cm nk berak..nurse selak kain mr v da nmpk byg rmbut baby..nurse pakai sarung tgn cubit kantung baby pecah ketuban trus teran 3x baby da kluar...fuh lega...berat baby 2.98kg.