Klik Yer!! Mekasih...

Tuesday, September 29, 2009

Cara Makeup Utk Beraya

Ha mane yg pening2 tak tau nk bergaya nk makeup mcm ner kan.. Kt sini aku leh tunjuk kan cara make up yg simple ala2 light gitu.. Xtebal xnipis bak kata orng simple sesuai utk ke majlis2, bersantai nk pegi open house, nk beraya smue nyer sesuai....

Meh sini aku tunjuk cara nye.. Xsusah pun ko tepek2 jer dh jadi cantek dh comel..

Klo korang nk tau begini la cara aku memake over kan muke ku klo nk pegi ke mane2 majlis..

Muke sbelum makeup over..

step 1
Ok mula skli sapukan foundation kt muke.. Tepek2 kan die..

step 2
Tepek2 dan rata kan die menggunakan span.. Jgn guna tangan nnti makeup u xrata..

step 3
Kt leher jgn lupe letak foundation nnti kang muke putih tengkok gelap.. Dh tk cantek..

step 4
Pas dh ratakan faundation letak kan compact powder.. Rata kan, make sure masa rata kan tu ratakan kt keseluruh muka.. Jgn ko rata ala2 jer.. Tepek kan sama rata..

step 5
Pas dh rata compact powder kt muke letak kan skit loose powder kt bwh mata supaya masa letak eyeshadow tk melekat bwh mata..

I guna natural eye shadow.. Colour ni die very light... Sngt natural...

step 6
Pas tu sapu kan eyeshadow putih ke bahagian mata..

step 7
Pas tu sapu kan eyeshadow gelap..

step 8
Tengok tu light2 jer aku letak.. Eyeshadow tu jgn letak banyak kang makeup tu nampak tebal dh jd lain.. Xnmpk natural..

step 9
Pas tu letak kan Liquid Liner.. Aku pakai Liquid Liner yg basah.. Tp klo uols nk pakai pencil eye liner pun bley ajer.. Waktu nk pakai tu uols kena tarik mata tu kasik sepet kn skit supaya waktu nk letak Liquid Liner tu die senang nk rata..

step 10
Pas Liquid Liner tu dh kering kepik kan mulu mata tu ngn pengepit mulu mata..

step 11
Letak kan mascara.. Colur black..

step 12
And then pencil liner utk kening..

step 13
Klo nk cantek bulu kening pakai colour brown and campur kan skit black supaya die kelihatan lebih natural..

step 14
Rata loose powder di bawah mata dengan menggunakan brush..

step 15
Letak kan eye liner pencil di bawah mata.. Pakai color black supaya mata lebih nampak menonjol dan besar..

step 16
Kalo nk mata tu lebih menonjol rata eyeshadow black di bawah mata dengan menggunakan lip brush supaya mudah di ratakan..

step 17
See rata kan die kiri kanan..

step 18
Pas tu letak kan powder blush.. Guna kan light pink powder blush supaya pipi kelihatan menonjol.. Rata kan pipi n di bahagiah shapa muke kte tu..

step 19
Pas tu pakai lipstick bercolour natural..

step 20
I campurkan 2 colour supaya die lebih natural.. Klo pakai satu colour jer tk nampak menarik.. I pakai colour light pink..

step 21
Pakai sedikit lip gloss supaya bibir kte bershining2.. waahh gitu..!

step 22
Sudah siap utk pegi open house beraya..

Ni la cara2 aku menyolek wajah ku selama ni.. Kalo mane2 yg nk cube tu.. cube la.. Jgn segan jgn malu utk cuber.. Mane la tau kots2 korang cube cara makeup aku ni kan korang akn lebih cantek, menarik ko memang debom.. waahh gitu!! hehe

Ok slmt mencuba.. daaaa!!

piece : kathyjem

22 comments:

intan said...

waaahhhh..bestnye tgk dia makeup.thanks kathy sbb kasi aja sama kiteorg yg xreti makeup nih..
neway..selamat hari raya..n sudi2 la tgk blog akak ye..n follow akak.. :p

kathy jem said...

hai kak intan... slmt ari raya aidilfitri maaf zahir dan batin.. sy pun suka baca blog akak.. :)

asna cute said...

Selamat hari raya kak kathy..

Wahhh!~ cantik sgt la sis makeup. Thanks kongsi tips cara nak make up!. Boley la asna practik kan lepas nie.

Nak tanya sikit bley? brush utk sapu rata loose powder bwh mata tue ape nama brush dia yea?

thanks! =)

kathy jem said...

Hai asna.. Tu cheek brush nama nyer dr stage.. Nnti try la cube makeup..hehe :)

asna cute said...

Owhh thanks again. ada few brg asna nk beli hehe terutama brush.

yeayy!! pasnie ley melaram jdi pengapit. xyah susah2 amik kelas make up wee!
hehe ;)

Liyanaroxx said...

kathy...thanks alot bagi tips mekap tuh...amat berguna even tak reti make up sgt...hehehehehe...sukalah tgk cara khaty make up...mmg lawa sungguh!=)

kathy jem said...

asna cute : No problem dear.. pas ni bley pegi brng makeup.. yeahoo.. hehe
Liyanaroxx : Thanks Liyana.. Cube tau jgn tk cube.. hehehe ;)

MeL said...

hi kathy..br nak tye cara2 u makeup. mmg nmpk natural & cantik. anyway kathy pakai makeup ape? makeup brand pn penting jgk klu nk long lasting kn..

kathy jem said...

MeL : Hai mel nnti ai akn entry pasal barang makeup plak.. tungguuuu.. :)

Missc0mot said...

cantik!!....thanx to asna sbb bg link akk ni...

atiQah adNan said...

gud sharing!! i loikee..
kalau kathy dapat share about stuff yang kathy gUnekan untuk sesi makeup ni lagi besttt..:D

Wawa_Nadwa said...

Selamat Hari Raya!

Salu tgk akk dlm blog k.ceera.
Ske tgk muke akk sbb sentiasa make up.
ghupenye gini la caranye.

wawa klu make up tak berani la nk pkai celak yg kt bwh mata tu. tak confident je.
hahaha!

kathy jem said...

Missc0mot : Thanks Misscomot..
atiQah adNan : Tu la nnti akn i entry pasal barang makeup plak..
Wawa_Nadwa : Hai Wawa..Gini la uper kte bermakup..Wawa jgn takut try jer makeup bwh mata tu..Mane tau mata akan nmpk lebih cantek.. ;)

anies said...

katty
wah dh lama anies tunggu katty wat tuto make up..n akhirnyer

pandai la katty..tp katty cantik make up cam mana pun tetap cantik..

katty..ayah u tu mcm anies biasa lihat la tpp...x sure sape...
klu katyy nk tau kite nie sama kampung kuala kangsar tp side husband kt sayong ader gak umah makcik n kg husband kt lempor nk megala ke manong...

kathy jem said...

anies : yekerr..anies pon orng perak gaks ek.. tah2 kte ni satu kmpng.. hehehe

fiszah_pjo said...

hai khaty..baru blogwalking td..so simple but turn gorjes..pandai awak mekap..lgpun tuan badan mmg da cun..salam kenal dear :)

Diana Wanawin said...

pandainya make up >_<

Lala Aero said...

maksih ya sarannya..
maksih ya infonya sangat menginspirasi dan bermanfaat sekali..
oya kalau untuk info soal tempat jual baju senam wanita terbaru saat ini ada tau gak?...
salam sukses

Adelle Alexa said...

makasih ya atas tipsnya jadi makin tau tentang cara memakai make up..
oya kalau untuk tang pabrik kaos kaki tanya saja ke kaos kaki muslimah selutut yang koleksinya lengakap

Jilbab Hijab said...

makasih, buat referensi nulis nih..
mampir kesini juga sis/gan Tutorial Trend Fashion masakini
atau ada yg mau download video+++ Indo Lengkap 2015

Jilbab Hijab said...

makasih, buat referensi nulis nih..
mampir kesini juga sis/gan Tutorial Trend Fashion masakini
atau ada yg mau download video+++ Indo Lengkap 2015

Ima said...

cantekkk