Klik Yer!! Mekasih...

Wednesday, September 30, 2009

Raya ke dua di Labu Sayong

Beraya ala2 gadis kampung gituuu.. wah kampung ker??......... harus la dah kata beraya berlatarkan tikar mengkuang hijau tu kan.. Nengok tu baju ni aku beli ngn Eira konon nyer nk nmpk ala2 kampung la kan.. Eira pun beli mcm aku gak tp colour die lain skit.. Die nyer mahal skit aku nyer murah.. hehe

Hari kedua beraya di kampung bapak aku plak.. Ni pun pegi beraya dh lewat petang sbb masing bangun lambat sbb semalam tu beraya sakan..

Beraya di sebelah kampung abah pulak..

Kampung bapak aku ngan mak aku dekat jer xde la juah sngt ade lah satu jam lebih gak.. Dua2 orng perok senang xde gaduh2 nk blk kampung sape..

On d way nk ke kampung abah..

Fahmi adik aku..

Anak buah aku yg kiut miut..

Gmbr ni aku letak dlm fb ramai yg ckp anak aku ker bile kawen xbg tau pun.. Hello dieorng ni tk tau ker i ni belum kawen.. Kan i dh ckp ni anak kakak aiiii iissshhh dieorng ni xfaham2.. Nk ngorat ckp la nk ngorat.. Wah tibe2 lak kan..

Ok la smbung pasal cite kampung aku ni..

Kesian kakak aku tido dlm kete sampai terlentok-lentok smpi terseliuh leher smpi tersenget-senget tudung die punyer la ngantok. . Anak die pun tdo skli.. Adik Darwish pantang naik kete letak jer dlm kete dusshh terus tido..

Dh puas tido bangun pun hepi.. Pas tu main2 ngn die jp sementara nk smpi kan..

Cian bapak aku ingt nk jmpe sanak saudara die tp ramai yg sudah pulang KL tu la janji nk datang pagi last2 dh nk petang br smpi.. Masing2 sudah pulang..

Tinggal la kami ajer yg beraya..

Ape la adik Darwish tu tgh berbual ngn ayah die..

Ni opah saudara bapak aku.. Kira nye bapak aku nyer mak punye kakak saudara.. Haaa lebih kurang gitu la.. pening aku nk mengexplain nyer..

Mak aku berwarna cokelat..

Smlm we ouls bercolour maroon ari ni bercolourfull..

Kuih muih beraneka rase..

Berbual2 dengan penuh perasaan.. Yerla sekali sekala menjenguk orng kampung kan.. Ni pun bapak aku dh lama xblk kmpng ade la kt 5 tahun.. wow lame tu..!!

Pas 2 beraya di Kampung Sayong.. Kat kampung ni terkenal ngn Labu Sayong nyer...

Ni Opah tua.. Kteorng panggil die Opah Tua.. Mmg begini panggilan nyer.. Opah tua ni paling rapat dengan arwah nenek aku belah bapak.. huhu

Abng Pi dan Adik Darwish yg bergumbira dapat panjang tiang.. Yerla teruja jp dpt panjat2 mengeletek sana sini.. Umah kampung jer kan yg ade tiang2 tinggi mcm ni.. Tu yg xreti dok diam dieorng ni..

Adik Darwih pun nk panjat jugak.. Tk padan yg kecik.. Lasak mcm abng die jugak..

Abng Pi..

Tengok Opah aku dok diam jer tepi tu.. Ngantok ker opah.

Time to makannnn.. Wah mkn laju jer aku ni..

Kami di hidang kan dengan laksa.. Ni la yg kami tunggu2 kan..

Laksa Perak..

Sedap tu tp syng aku mkn skit selebih nyer kakak aku yg abis kan.. Die tu hantu laksa smpi 3 pinggan die melantak.. Time ni bendera merah aku sudah dtng.. Mood makan agak terbatas skit..

Pas mkn laksa mkn kuih miuh.. Dalam banyak2 kuih, kuih ni yg aku berkenan sbb suka nengok kaler die sbb sama ngn baju aku.. bley mcm tu.. Tp kuih ni mmg sedap skli.. Kuih ala2 tart nenas versi lain..

See sama kaler tak..

Pas mkn kteorng kena basuh pinggan turn kakak aku plak sblm tu kt umah opah saudara bapak aku, aku dh basuh pinggan.. hehe padan muke kakak aku kena suruh basuh pinggan.. Ni pun berebut2 ngn kakak aku..

Kakak : Adik ko basuh pinggn ek..
Aku : Asal lak td kt umah opah tu aku dh basuh..
Kakak : Ekeleh.. tu pun nk berkira.. ko arr basuh..
Aku : Xnk arrr..
Kakak : iissshhh
Aku : Ko la basuh..
Kakak : ok arr aku basuh arrr..
Aku : hahahahahaha padan muka..

bley tak aku ngn kakak aku punyer la berebut xnk basuh pinggan.. Eeeee teruk nyer aku.. Ape lak teruk ok ape aku dh basuh pinggan kt umah opah saudara aku tu.. Kira baik la tu.. huhuhu..

Kterong memang cam tu.. Dh di tren mase kecik lagi.. Biaser klo mkn di rumah orng antara slh seorng kte berdua kena basuh pinggan.. Mak aku ajar supaya xde la pas korng mkn terus biar mcm tu kan.. Kena la rajin2 skit walaupun kte tetamu tunjuk kan sikap kerajinan kte walaupun hakikat nyer kte ni permalas... waahh gitu!


Pas mkn kteorng berehat2 jap berborak2.. Tp aku idak lerr.. Borak2 orng tua mane aku faham.. Aku menengok jerr.. (dalam hati bile mau pulang ni)

piece : kathyjem

7 comments:

intan said...

x abis2 nak pujui adik kathy..hensem dia kan..

kathy jem said...

hensem ker die kak intan..Ni klo die dngr compom nyer kembang kuncut buntut die...hehehe

Ceera said...

cantikkkkkkkkkkkkk baju ko... =P

kathy jem said...

Ko bile lak nk letak baju kampung ko tu..Xsabar nk nengok nyerrrrr...

intan said...

Yup..dia memang hensem..lagi2 tgk time muka dia tengah nangis..terus hilang machooo...whaahahaha...yela ceera..cantik baju dia..

[z@ck] said...

cantik la baju cotton akk tu..
=)

Wawa_Nadwa said...

cantek huhh.
dh cam artis gitu pi beraya.
takde ke bdk2 mintak otograf.
=P