Klik Yer!! Mekasih...

Monday, May 5, 2014

Raiisah Tak Nak Menyusu Botol

Salam Isnin semua..

Dah seronok 4 hari cuti kena kerja pulak hari ni..sob sob.. Ni ha tengah pening pasal si Mek Echa ha dekat 2 minggu lebih die tak menyusu.. Tak tau pasal apa.. Last die menyusu 2 minggu lepas.. Masa tu mak call bagitau Raiisah tiba2 tak nak menyusu.. Dari pagi sampai petang die tak mo menyusu.. Nampak botol susu menangis.. Mak try bagi waktu die tengah lapar pon sama takmo jugak.. Nampak botol susu geleng2 kepala tak nak.. Makan okey takde masalah bagi nasi satu mangkuk boley abis..

Tak tau pasal apa dia tak nak menyusu, sebelum ni ok jer sehari 4 kali die menyusu.. Lepas makan dengan sebelum nak tido mesti menyusu.. Raiisah sekarang ni minum susu Isomil Plus sebab hari tu pernah bagi Pediasure die alergi susu lembu.. Pediasure tu sedap perasa Vanilla, Raiisah kalo minum mesti abis.. Tapi tu la tak sesuai pulak dengan die.. Doktor suggest suruh minum susu Isomil pulak..

Sekarang ni Raiisah dah masuk setahun 7 bulan tibe2 tak nak pulak susu botol.. Susu soya ni kan ada bau sikit, kalo panas ok lagi rase die kalo sejuk mesti ada bau.. Kite yang tua ni pon rase nak termuntah bau susu Isomil kalo dah sejuk apa tah lagi budak kan.. Waktu baby dulu ok la sumbat apa jer die minum, now dah besar pandai rase pandai makan memang tak nak dah..

Selalu budak susah nak makan yang si Raiisah susah nak menyusu botol makan ok laju jer.. T_T

Susu Isomil ni aku perasan setiap kali aku buat mesti ada tinggal saki baki jarang die abis melainkan die betul2 kehausan..Tak macam susu pediasure buat mesti licin abis die minum...

Sekarang ni Raiisah minum pakai botol Tommee Tippee dari baby dulu tak pernah tukar brand lain..

Eh ada pernah bagi die botol susu Event masa baby kejap.. Alooo rindu pulak die masa baby.. Ok kena buat adik untuk Raiisah ni..eh! hehehe Dan pernah try tukar botol susu brand MAM pon sama tak nak jugak.. 

Tak tau masalah susu formula ker botol susu ker or puting botol tu........... Semalam aku paksa bagi die minum susu botol tak menjadi gak, tak nak gak abis die gigit2 botol susu sambil nangis2 kena paksa minum... Kesian pulak aku tengok die menangis-nangis takmo susu, nak buat macam mummy terpaksa sayang kalo tak awak tak minum dah berminggu tak menyusu ni..Susah hati betul mummy dibuatnya.. T_T

Bagi susu letak dalam cawan pon tak nak jugak.. Nak bagi susu dutch lady yang kotak tu tak berani kan alergik pulak kulit die.. Tak tau nak buat macam mane lagi dah.. Kesian tengok die badan dah susut sikit tak menyusu.. Hari tu pergi Tesco beli susu Sustagen chocolate sama gak takmo pernah bagi Nestle Nan HA pon sama tak jalan gak.. =(

Ingat nak cari botol yang ada 2 tangkai tu harap die nak la.. Kalo tak nak jugak tak tau la nak bagi apa dah.. Tolong!!!! korang pernah tak ada masalah macam ni.. T_T

piece : kathyjem

22 comments:

zean anuar said...

mulut dia ulser kot. pnah jugak kena kat anak dulu. xnk menyusu 3 hari. pg check paed rupanya mulut dua ulser. cuba kathy bawak pg jmp doc.

eima said...

hmmm harap2 merajuk die ngan susu tu kejap je .. kesian die klu tak nak menyusu

shehan ismail said...

anak saya 1y 5m. huuuu. masalah sama. skrg? ini sy buat.. tskk tskk.. http://shehanzstudio.blogspot.com/2014/04/ariq-emirdrinking-cup-vs-bottle.html

Felis Domestica said...

ala.... cianyer Raiisah...

i takda pengalaman anak taknak langsung,tp kalau kurang tu ada, dalam masa setahun lebih mcm ni lah, sekali atau dua jer minum, tp my mom kata selagi dia ok n dia makan, ok jer...

then pengasuh cuba tak bagi dia makan pagi dulu, then bila dia lapar mintak makan, bagi susu...menjadi gak, sbb dah lapar, so dia minum jugak.

tu jer, try ur best...

kathy jem said...

zean anuar : kalo ulser mesti die dah tak nak makan dah..tngk kat mulut die takde pulak..

kathy jem said...

eima : tula harap2 kejap la risau dah tak menyusu ni.. =(

kathy jem said...

shehan ismail : ok thanks for the info nanti dah pegi carik.. =)

Zee Suhaini said...

anak zee,3 orang tu pon alergik gak ngan susu lembu..bukan susu la benarnya..alergik laktosa..bagi isomil memang dorang taknak sebab bau kureng sedap kan..
kebanyakan susu lembu ada laktosa..
skarang zee bagi susu paling murah, fernleaf...alhamdulillah takde dah alergik nih..memang susu tu takde laktosa..try la..

bab botol guna botol biasa jer..cuma puting tukar pakai yang jenis leper cam breast tu..kira puting bkn yang jenis bulat..try check..slalunya brand annakku ada puting tuh..

kathy jem said...

Zee Suhaini : susu fernleaf..ok la nnti nak try..huhu dah macam2 susu beli ni dah tak tau nak bagi apa dah..

GREENJADE said...

from my experience ..si hero kerap gak refuse susu sbb cepat jemu..lepas tukar brand ok pulak..tapi itu lah...sekejap aje..lepas ni macam nak kena tukar lg sbb dh makin kurang dia minum.

cuba sis g check kt klinik..normally dokter akn suggest something..maybe refuse sbb ulser, or maybe change milk (kadang2 dekat klinik pn dokter ade jual susu especially soya base), or maybe psl puting, or maybe dah xmo puting gamaknya..



Sheila said...

Same just like my son! Stop minum susu Dari setahun Lima bulan now da setahun 10 bulan stil xnak susu! But doc said it's ok as long as anak kita makan cukup sayur buah carbo, alhamdulillah my son grow like normal kids his age, dulu mcm2 susu try bg Kat die mcm Kedai Dah semua brand susu beli, tapi lepas die stop BF sendiri die terus tak nak menyusu bagi Pakai sudi ker cawan ker syringe ker semua formula die tak nak... Anyway I'm your silent reader Salam perkenalan

Candy Cakelicious said...

Hi Kathy..Kalau allergy Dgn lactose cari susu yg dia tulis free lactose. Sbb baby saya pun Mcm tu dulu bagi susu Lembu apa2 brand tp free lactose ... Ni pun paed yg suggest..try la..

Candy Cakelicious said...

Hi Kathy..Kalau allergy Dgn lactose cari susu yg dia tulis free lactose. Sbb baby saya pun Mcm tu dulu bagi susu Lembu apa2 brand tp free lactose ... Ni pun paed yg suggest..try la..

Candy Cakelicious said...

Hi Kathy..Kalau allergy Dgn lactose cari susu yg dia tulis free lactose. Sbb baby saya pun Mcm tu dulu bagi susu Lembu apa2 brand tp free lactose ... Ni pun paed yg suggest..try la..

Candy Cakelicious said...

Hi Kathy..Kalau allergy Dgn lactose cari susu yg dia tulis free lactose. Sbb baby saya pun Mcm tu dulu bagi susu Lembu apa2 brand tp free lactose ... Ni pun paed yg suggest..try la..

Mimy Hamid said...

cuba kahy try tukar susu....maybe dia dah bosan kot...

shentalvent said...

Kathy,cuba tnya doktorbudak.com..ajukan masalah mek echa,then nnti ada la paed atau doktor akan bantu/bg nasihat dan pendapat.

husna zahidi said...

kesian plak mek echa tak nak susu.. boleh plak mcm tu ye.. dah kata tukar susu pon tak jalan, dari botol ke cawan pon tak nak, memang dya tak nak lah kot..

AiUDayu said...

Sama.. anak saya setahun 2bulan.. Avent->Japlo->OkBaby->MAM tak suka.. baru sabtu lepas belikan botol susu yg ada tangkai tu, brand baby kiko jer pon, terus suka!!! siap mintak bancuh lagi, tak cukup.. Malam tadi pon sama, nampak botol terus nanges nak susu!

cuba la beli yg ada tangkai, tp tak tau la mak ecah ni boring susu pun mungkin juga..

hehehe

IdAmAn said...

Kak try je bwk g paed dlo tgk. Lame gk 2 2 mggu xmyusu. Ank kite sehari je xnk.nyusu da runsing da. Ank kite kerap gak jadi cm ni. Tp selalunye lps
baek dmm. Mybe mulut xsedap or mybe raicha nk tumbuh gg kot? Ank kite lg la xmo mkn. Mkn ikot care die la. Maen je la selalunye. Xmkn pon. Nk msk setahun 7 bln gk. Bdn kecik gila. Lg stress. Stkt ni dok.cube berubat kampung je. Mcm xjln. Ni bru try nk beli vitamin ke supp. Tgh bpk2 jgk lg.huhuhu

Felis Domestica said...

baru teringat, anak i takmo minum susu n makan sbb nak tumbuh geraham... sekali 4 naik... bila dah naik, kembali normal....

jer jenguk... kalau la kan....he..he

dye.yana said...

sama macam my daughter.

penyelesaiannya u try tukar susu lain and botol baru. tukar dua-dua. kalau dia nak minum susu tu even sikit, means dia boleh terima susu tu. tapi kena sabar. lama-lama dia minum macam biasa :)