Klik Yer!! Mekasih...

Thursday, May 29, 2014

2 Bulan Tanpa Menyusu Akhirnya Terjawab

Hai... Hari tu kan aku ada bagitau Raiisah tak nak menyusukan.. Tah macam mane tibe2 die nak menyusu pulak.. Masa kejadian Mak call bagitau Raiisah baru lepas abis menyusu.. Dengar Mak cakap Raiisah baru lepas menyusu melompat aku dari kerusi ofis ke kerusi yang lain..hahaha Gembira tak terkata dengar anak menyusu.. Overkan macam dengar berita apa jer..behehe

Yerla mau tak gembira dekat 2 bulan kot die tak nak menyusu tibe2 nak menyusu tanpa paksaan mau aku tak gembira macam orang gile..hahahaha Yerla baya Raiisah kan memang kena menyusu sebab semua pon tahu susu memberi nutrien paling lengkap untuk tumbesaran anak2.. That's why aku risau bile die tak nak menyusu... Nak harapkan makanan yang masuk dalam perut die memang tak mencukupi..

Macam mane Raiisah tibe2 nak menyusu ni Mak, Mak cerita A sampai Z masa kejadian..hahaha.. Tula Mak pon terkejut gak tibe2 die nak menyusu... Mak sajer la buat susu Dumex yang klinik bagi hari tu bancuh dalam botol susu brand MAM.. Tapi mak ada campur sikit susu chocolate Sustagen yang ko beli hari tu.. Mungkin rase sedap kot die nak minum.. Mak rase pon sedap gak sebab tu die nak..hahaha Yeker... Mungkinlah kot..Lepas dah buat tu mak tunjuk botol susu tu kat die pastu terus die bukak mulut terus minum.. Yeker Alhamdulillah.. Tula Alhamdulillah menyusu gak die.. Mak tengok kemain die menyoyot botol susu tu macam sedap sangat ghupernya.. hahaha Gian kot Mak 2 bulan tak menyusu tibe2 dapat nyoyot..

Aku dah agak mesti sebab susu Isomil tu membuatkan Raiisah tak suke menyusu sebab Isomil tu memang ada bau sikit yerla susu soyakan.. Bile panas ok la rase die bile dah sejuk susu tu hoii boley muntah bau die.. Takper Raiisah jangan risau yer sayang, mummy dah tukar susu.. mummy harap Raiisah menyusu dan terus menyusu..hahaha Napela aku tak tukar dari awal kalo tak takdela jadi macam ni.. Yerla takut punye pasal sebab Raiisah takleh minum sebarangan susu yang ada lactosa..

Adalah 3 botol die minum siang tu.. Malam sebelum nak tido sebotol lagi... Total 4 botol die menyusu satu hari.. =)

Balik kerja tu beli sekotak perasa Vanilla pulak.. Try campur 2 sudu susu chocolate dan 3 sudu Vanilla.. Abis die minum.. Tapi serius memang sedaplah perasa Vanilla dan chocolate Sustagen ni.. Lagi satu murah sikit dari Isomil..hehehe Isomil setin aku beli rm70 lebih.. Susu Sustagen beli kat speedmart 99 baru 30.80 kalo kat kedai Manjaku aku tengok harga die dalam 31.50..hehehe So pas ni borong susu kat speedmart jer.. Jangan risau susu Sustagen ni adalah lactosa free.. =)

Bancuh 7oz abis die minum... Puting tu Mak tukar brand lain yang murah punye sebab puting MAM leper.. Raiisah tak suke puting leper..

Raiisah nampak kotak susu terus nak menyusu..

 Thanks Auntie Anne sebab memperkenalkan susu Sustagen kat Raiisah.. ^__^

Baru lepas menyusu... Tu handphone kesayang Nokia kat tangan tu takleh tinggal.. Tak bagi meraung macam kena pukul padahal tak bagi phone jer pon.. T_T

Hari tu aku ada beli botol yang ada strow ni tapi sayang tak guna pon Raiisah tak nak sebab strow tu susah nak sedut.. Dah la mahaiiii... =(

Susu yogurt ni la penyelamat Raiisah selama 2 bulan.. Ni jer yang die nak minum.. Ada jugak bagi susu kotak kecil yang kid perasa strawberi pon die tak nak gak.. Susu yogurt ni jer yang die nak minum tapi sehari 2 kotak jer bagi die minum selebihnya makan nasi.. =)

piece : kathyjem

8 comments:

ummi nia said...

alhamdulillah..anak sy jns xde alahan susu..sblm nie bg lactogen then tkr sustagen..nie tkr dutch lady 123 pn dia belasah je..janji kena yg perisa plain

Chekgu Azrine said...

syukur sgt..yg aish pun xmo fm..jnuh asik nk netek je..susu dh tak byk

kathy jem said...

Chekgu Azrine : wah masih bf lagi bestnya kita susu dh takde tu yg kena bg Raiisah susu formula..die start masuk setahun susu dah kurang..

Ema Rie said...

Vitamin Bite menyediakan Giveaway buat semua peserta.. Tarikh tutup 01 Julai 2014...

Jemput ke sini...

Like page FB : https://www.facebook.com/MummyMean.DaddyRie.Shine

Follow blog : click button follow di blog Vitamin Bite
http://vitaminbite.blogspot.com

Amoi Farah said...

Anak saudara sy pon tak suka susu tapi lepas kasi sustagen chocolate dah suka susu balik

aliqaliqa said...

anak saya pernah susu strikes jugak masa umur setahun sebab mak dia ni gi gatal buat ssu almond bagi dia minum.. ameko 2 bulan dia xmo nyusu..

AiUDayu said...

Salam kathy, aritu masa masalah botol saya ada komen.. keh keh.. teruja juga sbb saya pon baru tukar susu dr SNOW ke sustagen ni.. mmg nampak die puas nyusu.. sebab sedap sgt rasa die.. lagi pon murah compare dengan SNOW.. Baru cuba creamy vanila, nati nak try coklat pulak..

speedmart mmg murah.. saya mmg sentiasa beli susu kat situ.. skang ada promosi kat giant tau, kotak besar 1.3kg tu rm55.. jom borong :)

kathy jem said...

AiUDayu : kat giant tgh ada promosi ek..ok nnti boley borong susu kat giant..hehe